Napad na Inštitut 8. marec

Slovenija 14. Feb 202420:22 21 komentarjev
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Z Inštituta 8. marec so sporočili, da so bili tarča kibernetskega napada, v katerem so doslej neznani storilci zlorabili elektronske naslove skoraj 100 tisoč posameznikov.

V noči na sredo je bil Inštitut 8. marec tarča kibernetskega napada. Kot so sporočili iz inštituta, je bila cilj napada peticija proti prikritim podražitvam, za katero so v dveh dneh zbrali okoli 4.000 podpisov.

V napadu je doslej neznani storilec zlorabil elektronske naslove skoraj sto tisoč posameznikov in organizacij baze podatkov, ki je sicer v inštitutu ne poznajo. “S temi email naslovi je napadalec nepooblaščeno podpisal peticijo. Na spletni naslov Inštituta smo začeli prejemati začudena elektronska sporočila posameznikov, ki nikoli niso podpisali nobene naše peticije,” so pojasnili.

Dodali so še, da je napad “ponovni poskus utišanja, diskreditacije in spodkopavanja kredibilnosti inštituta. Direktorica inštituta Nika Kovač pa je ob tem poudarila, da “ne bodo dovolili, da jih ustrahujejo”. Ustrezne postopke so že sprožili, ekipa IT strokovnjakov pa je v najkrajšem možnem času izvedla vse potrebne nadgradnje in ukrepe, ki so zaustavili napad. “Prav tako so preverili in nato tudi potrdili, da so vsi osebni podatki dejanskih podpisnikov peticije na varnem,” so še sporočili iz inštituta.

Ekipa strokovnjakov je po besedah Inštituta 8. marec ob tem prišla do zaključka, da za kibernetskim napadom stojijo posamezniki, ki so zlorabili podatke tisočih ljudi iz njim neznanega vira. “Med njimi so tudi slovenski email naslovi, ki z Inštitutom 8. marec nimajo nobenih povezav,” so pojasnili in dodali, da so strokovnjaki že začeli s postopki odstranjevanja vseh lažnih podpisnikov, ki so posledica napada.

Zaenkrat še ni znano, kdo je odgovoren za napad. V inštitutu pa bodo s pomočjo odvetniške pisarne Senica oddali prijave napada policiji in informacijski pooblaščenki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje