Odgovor na napoved interpelacije zoper Kustec: delamo, PCT pa bo nujen

Slovenija 17. Avg 202113:55 > 19:52 0 komentarjev
Simona Kustec
Borut Živulović/BOBO

Predsednica SD Tanja Fajon je dejala, da pripravljajo interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec. Vložili bi jo lahko v tednu dni. Na ministrstvu pravijo, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena.

Na ministrico za izobraževanje Simono Kustec že dlje časa letijo kritike, ki so se v zadnjem obdobju le še okrepile. Že včeraj je bila opozicija do ministrice precej ostra, saj ji je očitala, da za šole ni poskrbela, ampak je šla raje na olimpijske igre. Danes pa je predsednica SD Tanja Fajon napovedala interpelacijo. Ta se še pripravlja, vložili bi jo lahko v tednu dni.

“Ministrice že leto in pol kot da ne bi bilo,” je dejala Fajon. To ni edina interpelacija, o kateri razmišljajo v četverčku strank. Doletela bi lahko tudi ministra za okolje Andreja Vizjaka, interpelacijo zoper njega naj bi po vedenju Fajon spisali v LMŠ, v poslanski skupini SD pa naj bi se o tem odločali prihodnji teden.

Na ministrstvu za izobraževanje so v odzivu na napovedano interpelacijo ministrice Simone Kustec navedli, da interpelacije ne morejo komentirati, dokler ni vložena. So pa poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno, pa tudi, da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Janša: “Kustec za varno šolo naredila veliko”

Premier Janez Janša je na Twitterju ocenil, da je žal to vse, kar v SD zmorejo. “Rušijo ukrepe vlade zoper covid-19, za posledice pa okrivijo tiste, ki si že 17 mesecev prizadevajo za čimbolj normalno življenje. Kustečeva je za varno šolo naredila veliko, SD pa le pobalinsko nagaja,” meni.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je napovedano interpelacijo na Twitterju pospremil s komentarjem, da se tako kaže človeška in siceršnja solidarnost SD. “Da ministrici Kustečevi na bolniški zaradi covida-19 vložiš še interpelacijo,” je navedel in s ključnikom dodal: Vse za oblast. Kot je znano, je ministrica trenutno okužena s koronavirusom.

Simona Kustec je letos eno interpelacijo že prestala. Sredi marca je na glasovanju v DZ ministrico podprlo 41 poslancev iz vrst njene SMC, koalicijskih SDS in NSi, poslanca manjšin in en iz Desusa. Za interpelacijo oziroma njen odhod pa se je zavzelo 38 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB. Da bi jim s predlogom uspelo, bi morali zbrati 46 glasov.

Ministrstvo: delamo, PCT bo nujen

Na ministrstvu še pravijo, da bo srečanje z vsemi ravnateljicami in ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, z informacijami o novem šolskem letu, jutri, prihodnji teden pa, dodajajo, tradicionalno strokovno srečanje ravnateljev pred pričetkom šolskega leta.

“Šole bomo, kot vsako leto doslej, pred pričetkom šolskega leta seznanili z vsemi informacijami o njem, tudi z okrožnicami. Bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi. Novost bo pogoj PCT, ki bo nujen za varno vstopanje v šolski prostor,” še pravijo na ministrstvu za izobraževanje.

Kritični do ministrice so tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer med drugim pravijo, da 14 dni pred začetkom pouka šolniki ne poznajo bistvenih odgovorov na vprašanje, kako se bo začelo šolsko leto. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ponovil stališče, da bi bilo koristno oblikovati stalno koordinacijsko telo za sodelovanje pri oblikovanju odločitev za omejevanje širjenja covida-19. Tako bi lahko svoja mnenja in predloge izrazili pred uveljavitvijo ukrepov ter se izognili morebitnim napakam, je dejal. Na ta predlog, tako navaja sindikalist, niso dobili resnega odziva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!