Intervencijski stroški po poplavah občinam povrnjeni do 29. decembra

Gospodarstvo 22. Dec 202320:30 0 komentarjev
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vse občine, ki so posredovale podpisane zahtevke z dokazili za intervencijske stroške po avgustovskih poplavah, bodo sredstva iz tega naslova prejele do 29. decembra letos, je danes sklenila vlada. Skupna vrednost povračil bo 78,18 milijona evrov.

Kot so po dopisni seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje, je uprava za zaščito in reševanje do 20. decembra občinam izplačala za skupno 74,68 milijona evrov intervencijskih stroškov. Preostanek jim bo izplačala najpozneje 29. decembra.

Vlada je namreč danes sprejela poročilo o izplačilih upravičenih intervencijskih stroškov občinam, prizadetim v katastrofalnih poplavah med 4. in 31. avgustom letos. Odločila je, da uprava za zaščito in reševanje konča postopke izplačevanja upravičenih intervencijskih stroškov občinam za potrjene zahtevke, ki jih je uprava prejela do vključno 21. decembra letos. Neporabljena finančna sredstva bo vrnila v državni proračun.

Kot je razvidno iz vladne objave, so oziroma bodo največje zneske iz tega naslova prejele občine Prevalje (10,27 milijona evrov), Črna na Koroškem (8,1 milijona evrov) in Ravne na Koroškem (7,5 milijona evrov).

Uprava za zaščito in reševanje je po ujmah, ki so prizadele številne občine, te namreč pozvala, naj predložijo zahtevke za izplačilo upravičenih intervencijskih stroškov, nastalih pri izvajanju nalog zaščite, reševanja in pomoči med 4. in 31. avgustom letos, vključno z verodostojnimi listinami, ki so izkazovale upravičenost do povračila evidentiranih intervencijskih stroškov. Prejela je 155 enkratnih oziroma delnih zbirnih zahtevkov.

Sprejemanje podpisanih zahtevkov je bilo določeno do 21. decembra letos, saj letos po tem datumu ni več mogoče izvesti pregleda in izplačila do konca koledarskega leta. Občine so tako zahtevke z dokazili lahko vlagale tri mesece po sprejetju sklepa vlade, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Vlada je danes tudi potrdila prerazporeditve pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Med drugim bo uprava za zaščito in reševanje v tekočo proračunsko rezervo in na postavko rezervacije za naravne nesreče prerazporedila neporabljene pravice porabe v višini 21,2 milijona evrov, ki jih je prejela za odpravo posledic naravnih nesreč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!