Fajon: Slovenija in Italija za skupno varovanje zunanje meje s Hrvaško

Slovenija 17. Mar 202306:28 > 17:17 2 komentarja
Twitter/MFEA Slovenia

Zunanja ministra sta se zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo glede nezakonitih migracij. "Iščemo pa tudi možnosti, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo," je po srečanju poudarila slovenska zunanja ministrica.

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen italijanski kolega Antonio Tajani sta se na današnjih pogovorih v Ljubljani zavezala k nadaljnjemu sodelovanju med Slovenijo in Italijo glede nezakonitih migracij. Kot sta povedala na novinarski konferenci po srečanju, se strinjata, da bi morali to vprašanje rešiti na ravni Evropske unije.

Fajon je ob tem poudarila, da Slovenija in Italija glede migracij že dobro sodelujeta, tudi z mešanimi policijskimi patruljami na meji med državama. Dejala je še, da bo Slovenija pomagala pri urejanju nezakonitih migracij.

“Iščemo pa tudi možnosti, kako bi Italija, Slovenija in Hrvaška skupaj zavarovale zunanjo schengensko mejo,” je dejala Fajon in pojasnila, da bodo o obvladovanju migracij na zahodnobalkanski poti govorili na tristranskem srečanju, ki bo predvidoma še pred poletjem v Rimu.

Da Ljubljana in Rim dobro sodelujeta glede migracij, se je strinjal tudi Tajani. “A naša prizadevanja ne bodo zadostovala, če ne bo prizadevanj na ravni celotne EU,” je opozoril. Vprašanje migracij je po njegovi oceni mogoče rešiti, če bo zagotovljena stabilnost na Zahodnem Balkana. Ministra sta se zato zavezala k podpori državam Zahodnega Balkana na poti v EU.

V luči trenutnih varnostnih, gospodarskih, energetskih, podnebnih, migracijskih in drugih izzivov, s katerimi se sooča Evropa, sta se državi po besedah ministrice Fajon zavezali tudi krepitvi sodelovanja v širši regiji – v severnem Jadranu, Sredozemlju in na Zahodnem Balkanu.

Strinjala sta se tudi, da obstaja velik interes za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Italijo, zlasti na področju turizma. Pogovarjala sta se tudi o krepitvi prometnih povezav, pri čemer sta izpostavila pomen vzpostavitve letalske povezave med Ljubljano in Rimom.

Gospodarsko sodelovanje se sicer krepi, blagovna menjava med državama je lani presegla 12 milijard evrov in se je v primerjavi z letom prej precej povečala. Da bi ga še okrepili, želita državi po besedah Tajanija med drugim organizirati poslovni forum, da bi privabili slovenska podjetja v Italijo in italijanska v Slovenijo.

Med pomembnimi temami današnjih pogovorov sta bili tudi manjšini – slovenska v Italiji in italijanska v Sloveniji. “Prepričana sva, da so manjšine obogatitev družbe in ne težava,” je poudaril Tajani.

Slovenska zunanja ministrica, ki se je pred dnevi sešla s predstavniki Slovencev v Italiji, je italijanskega kolega med drugim seznanila z željo manjšine po zajamčenem zastopstvu na deželni in državni ravni v Italiji.

“V Italiji je veliko manjšin in morali bi spremeniti ustavo, če bi želeli vsem zagotoviti zastopstvo,” je dejal Tajani. Ob tem je dodal, da italijanska zakonodaja omogoča izvolitev predstavnikov manjšine in da je tudi zdaj v italijanskem parlamentu senatorka iz vrst slovenske manjšine.

Fajon je s Tajanijem govorila tudi o dostopnosti izobraževanja v slovenskem jeziku v Italiji in dostopnosti slovenskih programov italijanske javne radiotelevizije Rai. Pri slednjem gre po besedah Tajanija za tehnične težave, ki si jih bodo prizadevali rešiti.

Ministra sta še ocenila, da je z vidika sodelovanja med državama in dobrega sosedstva izjemnega pomena čezmejni projekt Gorice in Nove Gorice Evropska prestolnica kulture GO!2025. Tajani je napovedal, da bo v ponedeljek ti dve mesti obiskal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, sta Fajon in Tajani pozornost namenila tudi razmeram v Ukrajini in poudarila odločno in enotno podporo ukrajinskemu ljudstvu in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Na srečanju sta ministra izpostavila tudi odlično sodelovanje obeh držav na področju energetike v odziv na zaostrene razmere zaradi vojne v Ukrajini. Slovenija in Italija sta lani sklenili dvostranski sporazum o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljive oskrbe s plinom, v tem okviru pa je bil še zlasti pomemben dogovor o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije preko italijanskih plinovodov.

Vodjo italijanske diplomacije je po pogovorih z ministrico Fajon sprejel tudi premier Robert Golob, zatem pa je imel na programu še srečanje s predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Slovenska predsednica je po pogovorih sporočila, da sta s Tajanijem potrdila prijateljske odnose med državama, ki ju bogatita obe narodni skupnosti. Kot je še tvitnila, sta govorila tudi o migracijah in se strinjala, da za reševanje tega izziva potrebujemo močno EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje