Ivanuša si je za pijano vožnjo prislužil tihi opomin, Kordiš “oproščen”

Slovenija 09. Jun 202117:24 > 26. Jul 2021 16:27 0 komentarjev
Ustavna obtožba v DZ
Bobo

Na kolegiju predsednika DZ so poslanci za zaprtimi vrati obravnavali etično vprašljiva ravnanja svojih kolegov. Jani Ivanuša (SNS) si je za vožnjo pod vplivom alkohola prislužil opomin brez javne objave. Miha Kordiš (Levica) pa za svoje besede ministru Vrtovcu, da laže kot pes, ni bil sankcioniran.

Na kolegiju predsednika DZ Igorja Zorčiča so poslanci za zaprtimi vrati obravnavali nekatera etično vprašljiva ravnanja svojih kolegov.

Po naših neuradnih informacijah so spregovorili o vožnji pod vplivom alkohola poslanca SNS Janija Ivanušo. Policisti so mu aprila med kontrolo prometa izmerili kar 0,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Zahtevo za obravnavo tega ravnanja je na majskem kolegiju podal Zorčič, ki meni, da je vožnja pod vplivom alkohola v nasprotju z načeli etičnega kodeksa DZ.

Kolegij je obravnaval tudi nastop poslanca Levice Mihe Kordiša, ki je vznemiril NSi. Kordiš je namreč med obravnavo zakonske rešitve, ki bi omogočala prihod Uberja na slovenski trg, infrastrukturnemu ministru Jerneju Vrtovcu dejal, da laže kot pes.

Po besedah naših virov se je razvila pestra razprava, ki pa je spominjala na gostilniško debato in na opredeljevanje po strankarski pripadnosti. Nekateri naši sogovorniki so v njej prepoznali celo lov na čarovnice in se vprašali, ali bo novi parlamentarni etični kodeks vodil v ovajanje političnih nasprotnikov.

Rezultat razprave je bil, da so Ivanuši podelili opomin brez javne objave. Gre za najmilejšo kazen, ki jo predvideva etični kodeks za poslance. Ta določa, da se v primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ. Če se hujša kršitev ponavlja, lahko poslanca doleti opomin z objavo na spletni strani DZ in razglasitev kršitve na naslednji parlamentarni seji. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov.

V bran Ivanuši je sicer odločno stopil vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič. Poudaril je, da se ravnanje poslancev v prostem času drugih parlamentarcev ne tiče. Na drugi strani je Zorčič ocenil, da bi moral Ivanuša dobiti opomin z objavo na strani DZ. Na predlog vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše so nato tudi s podporo koalicijskih strank izglasovali sklep o tihem opominu.

Kordišu pa sankcije na kolegiju predsednika DZ niso izrekli. Da bi mu jo morali, so sicer po naših informacijah poleg NSi vztrajali še v SDS, med tem ko je bilo v opoziciji mogoče slišati, da sta ravnanji Ivanuše in Kordiša neprimerljivi. Manjkala ni niti ocena, da je Kordiš v svoji poslanski karieri izrekel marsikaj hujšega, kot so bile besede, namenjene ministru Vrtovcu.

Etični kodeks so poslanci sprejeli minulo leto. Med predlagatelji ni bilo SDS-a, Levice in SNS-a. V SDS-u so kodeks kljub temu podprli, v Levici so se glasovanja vzdržali, stranka SNS pa je bila proti sprejetju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!