Ivo Vajgl se namerava vrniti v politiko – pridružil se bo SAB

Slovenija 06. Dec 202118:39 > 19:07 6 komentarjev
Ivo Vajgl
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je pred dvema letoma zapustil Desus, se namerava vrniti na politični parket. Kot nam je potrdil, se bo pridružil Stranki Alenke Bratušek.

Nekdanji zunanji minister nato pa poslanec v državnem zboru in evropski poslanec Ivo Vajgl nam je potrdil, da se bo pridružil Stranki Alenke Bratušek (SAB). “Naveličan sem opazovati, kaj se v tej državi dogaja. Imam še dovolj volje in moči, da se angažiram v politiki,” nam je dejal.

Dodal je še, da mu je SAB od vseh strank trenutno najbliže – zdi se mu “najbolj razumna in najbolj simpatična”. Njeno predsednico Alenko Bratušek pa je opisal kot umirjeno in kvalificirano političarko. “SAB mi je blizu tudi zato, ker je članica evropske družine liberalcev ALDE. Sam sem še vedno individualni član Evropske demokratske stranke, ki je del ALDE,” je še dejal Vajgl.

Da se z Vajglom pogovarjajo o njegovem vstopu v SAB, nam je potrdil tudi generalni sekretar stranke Jernej Pavlič. Ob tem je dodal, da si v stranki prizadevajo dobiti čim več izkušenih politikov iz bivše LDS in njenih naslednic.  Da želijo zapolniti praznino, ki je nastala po odhodu LDS s političnega parketa, je Bratušek izpostavila tudi na oktobrskem programskem kongresu.

Jernej Pavlič
Borut Živulović/BOBO

Morda tudi na predsedniške volitve

Ivo Vajgl ima pestro strankarsko pot. Kot minister za zunanje zadeve v Ropovi vladi – na tem mestu je nasledil Dimitrija Rupla – je bil član LDS. Kasneje je vstopil v stranko Zares in bil najprej njen poslanec v državnem zboru, nato pa evropski poslanec. Drugič je bil v evropski parlament izvoljen na listi Desusa. Po zadnjih evropskih volitvah, na katerih ni več kandidiral, se je upokojil.

Pred dvema letoma je Vajgl iz stranke upokojencev, ki jo je tedaj še vodil Karl Erjavec, izstopil. Kot razlog je navedel, da se stranka bolj kot s težavami upokojencev ukvarja s svojimi problemi. V tistem času se je že začela tekma med Erjavcem in Aleksandro Pivec za vodenje Desusa. Vajgl je ocenil, da je vodstvo stranke potrebno temeljite prenove, in dopustil možnost, da se bo v Desus vrnil, če bo prišlo do spremembe v vrhu.  Pivčevi je celo pomagal pri nabiranju podpore. Ko pa je upokojenska stranka vstopila v Janševo koalicijo, je misel o vrnitvi opustil.

O tem, kakšna bo njegova vloga v SAB, je bil Vajgl danes redkobeseden. Iz njegovih navedb, da ima še dovolj volje in moči za angažiranje v politiki, pa je mogoče sklepati, da bo kandidiral na aprilskih državnozborskih volitvah. Nekateri naši viri ne izključujejo niti možnosti, da bi se podal (tudi) na predsedniške volitve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje