Iz bioplinarne v Trimlinih naj bi znova iztekel digestat

Slovenija 07. Mar 202312:53 0 komentarjev
Bioplinarna ECOS v Lendavi
Bioplinarna ECOS v Lendavi (Foto: BOBO)

Iz bioplinarne v Trimlinih v lendavski občini naj bi minuli konec tedna znova iztekel digestat. Črna tekočina, ki je zaudarjala, je po potoku Kopica odtekala proti Petišovcem. Na teren so odšli gasilci in policija. Župan Lendave Janez Magyar ocenjuje, da je šlo za nameren izpust, oskrbnik pa je inšpektorjem dejal, da je šlo za sabotažo.

Župan Janez Magyar, ki živi v neposredni bližini nedelujoče bioplinarne, si je dogajanje konec prejšnjega tedna ogledal tudi sam. Digestat je po njegovih besedah tekel iz enega od fermentorjev na sosednjo njivo, ki je v lasti bioplinarne. Ko je bila zemlja prepojena z njim, pa je začel odtekati v potok Kopica.

Prepričan je, da gre za neodgovorno in namerno dejanje, saj digestat ni iztekal prvič. Poleg tega je bilo po njegovih besedah jasno, da je nekdo namensko odprl ventil na fermentorju, da je lahko iz nje iztekala omenjena snov. “Nemogoče je, da bi se ventil odprl sam, saj se odpira tako, da ga je treba posebej dvigniti,” je dejal za STA. Kot pravi, je “država jasno naložila, da je treba omenjene snovi odpeljati na uničenje, namesto tega pa se vedno znova dogajajo taki ekscesi”.

Jezen je, ker država in njene institucije ne ukrepajo primerno. Tovrstne izpuste na občinski upravi redno prijavljajo, policija svoje delo opravi vrhunsko, pridejo tudi inšpektorji za okolje, a v nadaljevanju se ne zgodi nič, opozarja župan.

Inšpekcija: Izliva zaradi prisilnega odprtja ventila

Na inšpektoratu za okolje so za STA navedli, da so v ponedeljek v bioplinarni opravili izredni inšpekcijski nadzor. V njem so ugotovili, da je do izlivanja snovi iz bioplinarne prišlo zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov na njem.

Na vratih fermentorja je bilo poškodovano tesnilo, za katero je oskrbnik bioplinarne za inšpektorat dejal, da ga je poškodoval neznanec. “Ugotovljeno je tudi bilo, da je v soboto neznani povzročitelj izklopil transformacijsko postajo za lastno rabo. S tem, ko je bila odklopljena električna energija, avtomatsko oziroma samodejno zapiranje ventilov na fermentorjih ni delovalo,” so za STA zapisali na inšpektoratu.

Ob nadzoru je bila voda bistra in brez vonja

Kot pravijo, snov iz bioplinarne v času pregleda ni več iztekala, bile pa so vidne sledi izpuščanja snovi iz fermentorja bioplinarne na asfaltno površino pred njim, na bližnje kmetijsko zemljišče in navzdol po brežini potoka Kopica na južni strani bioplinarne.

V potoku Kopica je bilo mogoče opaziti tudi površinske pene. Voda v potoku je bila v delu, kjer je bilo zaznati sled izpusta, že bistra in brez vonja, so zapisali. Po navedbi oskrbnika bioplinarne za inšpektorat naj bi iz bioplinarne izteklo od 100 do 200 kubičnih metrov snovi, po navedbah Policijske uprave Murska Sobota pa od 200 do 300 kubičnih metrov.

Kot pravi župan, je do zdaj že večkrat skušal priti v stik z lastnikom bioplinarne, a se ta srečanjem izogiba. Bioplinarna je bila nekoč last podjetja Ecos, ki je končalo v stečaju, konec 2019 pa jo je kupilo neznano podjetje Egytec Energy, ki je v 100-odstotni lasti Mohameda Fekry El-Saidya z naslovom v Belgiji.

Do iztekanja digestata iz kompleksa bioplinarne, kot omenjeno, ni prišlo prvič. Prebivalci so tudi že večkrat do zdaj protestirali zaradi neznosnega smradu, ki naj bi se širil v njeni bližini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!