Iz Melamina odstranjenih 90 odstotkov potencialno nevarnih snovi

Slovenija 08. Jun 202219:17 0 komentarjev
N1

Iz podjetja Melamin, ki ga je pred slabim mesecem dni prizadela eksplozija s požarom, je trenutno odstranjenih okoli 90 odstotkov snovi, ki bi lahko bile potencialno nevarne, je po torkovem ogledu v podjetju povedal vodja komisije za nadzor sanacije Antun Gašparac. Stekla so tudi prva razmišljanja o delu preselitve proizvodnje.

Nedavno ustanovljena komisija, ki jo vodi Antun Gašparac, sicer poveljnik Civilne zaščite v Kočevju, se je namreč v torek sestala na prvi ustanovni seji, se seznanila s sanacijo in si tudi v živo ogledala stanje v Melaminu.

“Do zdaj je bilo narejenega veliko. Umaknjenih je bilo okoli 90 odstotkov snovi, ki so potencialno nevarne. Postopoma odstranjujejo poškodovano opremo in izvajajo dekontaminacijo območja. Hkrati s tem tečejo prizadevanja za zagon dela proizvodnje, ki med eksplozijo ni bil poškodovan in po navedbah vodstva ne predstavlja takšne nevarnosti za okolico kot poškodovani del,” je dejal Gašparac.

Komisija, sestavljena iz predstavnikov občinske uprave, občinskega sveta, podjetja Melamin in javnosti, ima nalogo preveriti tudi možnost, da bi Melamin vsaj za okolico bolj nevaren del proizvodnje preselil drugam, izven naselja. Za zdaj gre po besedah Gašparaca predvsem za razmišljanja, kako realna so, pa bo počakal čas. Veliko je odvisno od tega, kaj omogoča prostorski načrt, je dejal.

Kot možnost za preselitev dela proizvodnje se omenja nekaj lokacij, med drugim lokacija na meji med kočevsko in ribniško občino, za katero se pred časom že tekla razmišljanja o ureditvi gospodarske cone, ki pa niso bila uresničena. Komisija se bo naslednjič sestala po 1. juliju.

V petek naj bi Melamin obiskal novi gospodarski minister Matjaž Han.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!