Izgoreli mladi zdravnik v pismu: Moje storitve so za državne ustanove izgubljene

Slovenija 10. Dec 202213:01 13 komentarjev
zdravnik
PROFIMEDIA

Izjava ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik ob doseženem dogovoru o plačah v zdravstvu, da naj zdravniki zdaj "vendarle usmerijo pozornost k bolnikom in jih končno postavijo v ospredje", je močno razburila mlade zdravnike. Eden od njih v čustvenem zapisu ministrici sporoča, da so sicer navajeni, da se njihovega dela ne vidi in ceni, a da je bil zaradi izgorelosti v zadnjih sedmih letih že dvakrat na bolniški odsotnosti. Ministrica pa je v odzivu za N1 dejala, da obžaluje njihovo izgorelost, a da so se njene izjave nanašale zgolj na odziv sindikata Fides.

“Svoje potrebe so nas naučili postaviti na stran že tekom pripravništva. Že prvi dan sem kot pripravnik moral izvajati manjše posege brez neposrednega nadzorstva mentorja, saj drugače programa ne bi mogli opraviti in pacienti ne bodo oskrbljeni,” je v pismu zapisal mladi zdravnik, sicer specialist družinske medicine. Kot pravi, se je po pripravništvu zaposlil kot “sobni zdravnik” v zdravstvenem domu, kjer je protizakonito vodil ambulanto družinske medicine z razlogom, ker ni dovolj zdravnikov in da so zakoni in kompetence v teh primerih sekundarnega pomena.

Skupaj še z eno zdravnico sta vodila tudi po štiri ambulante dnevno, večkrat pa je ostal tudi sam kot edini zdravnik v zdravstveni ustanovi. Kot je zapisal, se je med specializacijo nekako izognil dežurstvom, kmalu pa je moral opravljati tudi to delo, čeprav se sam ni počutil dovolj pripravljenega. “Če ne boš dežural, pacienti ne bodo imeli oskrbe,” so mu dejali nadrejeni.

“Ko sem privolil, sem bil posrkan v dežurstva. Nekega meseca sem skupno oddelal 296 ur. Ta določeni mesec sem kot specializant na plačni listi imel dohodek 3.200 evrov neto, ampak tudi noči, ko nisem bil razpisan v službo, sem prespal na pregledovalni mizi v službi, ker bi bila vožnja domov prenevarna v takšnem stanju,” nadaljuje svoj zapis.

Preobilica dela in preobremenjenost sta kmalu pustili davek tudi na njegovem počutju. “Nekaj mesecev za tem sem obležal. Nisem mogel vstati iz postelje. Ker ni bilo drugega, sem si uredil predpis antidepresiva in nadaljeval delo. Čez pol leta sem na delovnem mestu doživel panični napad,” je zapisal v pismu. Po treh tednih bolniškega dopusta se je moral vrniti v službo zaradi pomanjkanja zdravniškega osebja. Več kot pol leta je trajalo, da je lahko samostojno oddelal celotno ambulantno izmeno.

Ob izbruhu epidemije covida-19 je bil premeščen v matično zdravstveno ustanovo, zaradi čim boljše oskrbe pacientov pa je bil kar 3 mesece dosegljiv 24 ur na dan. Z osebjem za zajezitev širjenja okužbe so na določeni točki ostajali v službi tudi do 1. ure zjutraj, torej 10 ur po tem, ko se je njihov delovnik zaključil. Takšnemu napornemu in zahtevnemu urniku dela je sledila druga izgorelost, za tri mesece je odšel v bolniški stalež.

zdravnik ordinacija
Tina Kosec, BOBO

“Navajeni smo, da se našega dela ne vidi in ne ceni. Od študija dalje smo poslušali, da smo zaslužkarji. Morda je čas, da si politiki in družba nalijete čistega vina. Morda pa nismo problem zdravstva zdravniki, “dvoživke”, zaslužkarji. Smo grešni kozel za vse, kar je narobe z zdravstvom. Ne vem, kje je problem slovenskega zdravstva. Nisem za to hodil v šolo. Odgovorni ste politiki, razni vodje ter direktorji. S svojimi ukrepi, po mojem mnenju, samo krepite zasebno zdravstvo, ki se vedno bolj vzpostavlja,” je bil v svojem zapisu do politike oster specialist družinske medicine.

Kot pravi, se zaveda, da je sam zgolj eden od mnogih, če ne kar večine zdravnikov, ki so dolgo časa hodili po robu lastnih zmogljivosti, da so pacienti imeli ustrezno oskrbo. Ob tem pa se sprašuje, koliko politikov lahko govori o takšnem nivoju angažiranosti za lastne volilce.

“Moje storitve so za državne ustanove izgubljene. Politiki ste izgubili moje zaupanje za ureditev razmer v zdravstvu. Našel sem boljšega delodajalca. Upam pa, da boste nehali poniževati vse ostale zdravnike, ki še vztrajajo,” je še zapisal na koncu svojega pisma.

Ajanović Hovnik za N1: Obžalujem izgorelost zdravnikov, vendar se je moj odziv nanašal zgolj na izjave Fidesa

Za odziv na pismo mladega zdravnika smo poklicali ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki je povedala, da je pismo prebrala in da obžaluje, da je prišlo do nesporazuma.

“Moj odziv se je nanašal zgolj na izjave Fidesa. Pogajanja, ki so se zaključila, so bila zgolj pogajanja o plačah in ne o zdravstvenem sistemu. Fides očitno mlade zdravnike uporablja samo takrat, ko nastopa v javnosti, na pogajanjih pa ti zdravniki niso več v ospredju. Obžalujem izgorelost zdravnikov, vendar moj odziv kot tudi pogajanja niso bila usmerjena v sam sistem, ampak zgolj in samo v plače zdravnikov,” je za N1 povedala ministrica Ajanović Hovnik.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović jr./BOBO

Dodala je, da je vlada prepoznala problematiko mladih zdravnikov, ki imajo prenizke plače. Zato so mladim zdravnikom namenili od osem do 20 odstotkov višje plače, nekaterim celo še nekoliko več. Poudarila je, da so predstavniki Fidesa trdili, da starejši zdravniki opravijo 70 do 80 odstotkov vsega dela. “Na ta del izjave se je nanašal moj odziv. Ne razumem namreč napovedi stavke, saj vlada zdravnikom s tem dogovorom ničesar ne jemlje. In zato sem pozvala, da zdaj umaknemo pozornost s plač in jo preusmerimo v to, kaj lahko skupaj naredimo za boljšo dostopnost pacientov do zdravnikov,” je še dejala.

Mladi zdravniki Slovenije: Neustrezna komunikacija vladnih funkcionarjev, uperjena v zdravnike, se nadaljuje.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je ob parafiranju sporazuma med sindikati zdravstva in socialnega varstva z vladno stranjo povedala, da vladna stran morebitnih novih pogajanj več ne bo odpirala, saj da je dala zdravnikom dobro ponudbo. “Zdravniškim sindikatom je bilo zelo jasno povedano, da je ponudba, ki jo imajo na mizi, zadnja,” je pred dnevi dejala Sanja Ajanović Hovnik: “Bila je dobra, pomeni višje plače v prihodnjem letu. Vključevala ni niti pogoja storilnosti niti kakšnega drugega pogoja.” Ob tem je še poudarila, da si vlada v tem trenutku ne more privoščiti, da ponudi kaj več.

Mlade zdravnike Slovenije pa je razburila ta njena izjava: “V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oz. bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava.”

V odzivu so mladi zdravniki zapisali, da ministrica očitno ni seznanjena s tem, kaj je središče njihovega dela. “To je vedno bil in vedno bo pacient ter njegova dobrobit,” so navedli. Zdravniki namreč že vrsto let opozarjajo na pomanjkljivosti in napake v sistemu, za katere sami niso odgovorni oziroma pristojni. Želijo in zahtevajo torej ureditev javnega zdravstvenega sistema, da bodo lahko pacientom vsakodnevno zagotavljali najustreznejšo oskrbo.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v odzivu za N1 ponovila, da pri tokratnih pogajanjih ni šlo za pogajanja o zdravstvenem sistemu, ampak so bila to zgolj plačna pogajanja. “Pogajanja o ureditvi zdravstvenega sistema v državi so napovedana in pričakujem, da jih bomo zaključili do aprila,” je še dejala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje