Greblo: Komisija je posegla v pravico do kandidiranja in v volilno pravico

Slovenija 04. Nov 202209:37 > 12:52
Zajem zaslona/N1

Zavrnjeni županski kandidat Kopra Patrik Greblo, ki bo pravico iskal na ustavnem sodišču, je predstavil podrobnosti o izločitvi iz županske tekme. Greblo je ogorčen nad ravnanjem in komunikacijo občinske volilne komisije, prav tako ocenjuje, da je bila politična retorika nekaterih uradnikov popolnoma nesprejemljiva. Na ustavno sodišče se lista obrača, saj verjame v pravno državo.

V Listi Zavedno Koper so na ustavno sodišče vložili pritožbo zoper odločitev upravnega sodišča. To je pred dnevi prikimalo koprski občinski volilni komisiji in omenjeno listo izločilo iz volilne tekme. Kandidat liste za župana Kopra Patrik Greblo je prepričan, da je šlo za poseg v pravico do kandidiranja.

Dirigent in skladatelj Greblo je na novinarski konferenci dejal, da so 28. oktobra prevzeli 13 odločb občinske volilne komisije občine Koper, v katerih so bile zavrnjene vse njihove kandidature na prihajajočih lokalnih volitvah. Kot razlog za zavrnitev je komisija navedla, da kandidatur niso potrjevali s tajnim, ampak z javnim glasovanjem. Po njegovih besedah so se nato v 48 urah – kot veleva zakonodaja – z vso potrebno dokumentacijo pritožili na upravno sodišče v Novi Gorici.

“Dan po vložitvi pritožb nam je sodišče prek elektronske pošte v vednost poslalo dopis, v katerem se je občinska volilna komisija dodatno opredelila do naše pritožbe in vztrajala pri svoji argumentaciji, pri čemer so celo podvomili o verodostojnosti glasovnic,” je pojasnil zavrnjeni kandidat.

Upravno sodišče jim je nato posredovalo svojo odločitev. “Prejeli smo 13 zavrnitvenih sodb, sodišče je pritrdilo občinski volilni komisiji. Dejalo je, da so kandidature imele vsebinske pomanjkljivosti. Zanimivo pa je, da sodišče ni delilo stališča volilne komisije,” torej, da je srž problema javno glasovanje. “Kar je prvoten razlog zavrnitve,” je dodal Greblo.

“Komisija posegla v ustavno pravico do kandidiranja”

Težava je bila torej člen statuta liste, iz katerega naj bi bilo razvidno, da v listi o kandidatih glasujejo javno. “Ponovno poudarjamo, da statut naše liste ni v ničemer v nasprotju s pozitivno zakonodajo,” je poudaril Greblo in dodal, da je statut sredi septembra pregledalo pristojno ministrstvo, ki napak ni ugotovilo. “Če bi bilo kaj v nasprotju z zakonom, bi nam ta organ statut zavrnil in bi ga morali popravljati, posledično liste ne bi mogli registrirati,” je dodal.

Po mnenju liste si je komisija napačno razlagala, da njihov statut predvideva javno glasovanje in da se omenjeni del člena nanaša le na primere, ko je za posamezno kandidaturo predlaganih več kandidatov in ti prejmejo isto število glasov, kar pa se v konkretni zadevi ni zgodilo. “To je razvidno iz zapisnikov izvršilnega odbora o potrjevanju kandidatur in o odločanju kandidatov,” menijo. Obenem se v listi sklicujejo tudi na to, da tajnost glasovanja izhaja iz samega zakona o lokalnih volitvah in da bi jih morala komisija, če je že našla kakšno pomanjkljivost, pozvati k dopolnitvi kandidature. A tega ni storila, zato je po besedah Grebla komisija oškodovala 63 občank in občanov, ki so želeli kandidirati. “Menimo, da je komisija posegla v našo ustavno pravico do kandidiranja, s tem pa je posegla tudi v uresničevanje volilne pravice,” je dodal in naštel člene ustave, ki so po njegovih besedah bili kršeni.

Ogorčenje nad komunikacijo volilne komisije

Obenem je Greblo ogorčen nad ravnanjem in komunikacijo občinske volilne komisije. “Začuden sem nad izjavo predsednika komisije Miloša Senčurja, ki je v tej vlogi ocenjeval tudi zrelost in sposobnost kandidatov, njihovo delo pa celo primerjal s šolskimi napakami. Tovrstna politična retorika uradnikov je popolnoma nesprejemljiva,” je ocenil govornik.

Zdaj bodo pravico poiskali na ustavnem sodišču. V petek okoli 10. ure so tako na sodišče vložili skupno pritožbo.

V kakšnem roku mora o tem odločiti ustavno sodišče, ni znano. “Tudi ta novinarska konferenca je spodbuda, da se ustavno sodišče čim prej odloči,” je na eno od novinarskih vprašanj odgovoril Greblo. Tožbe bodo vložili tudi posamični kandidati, saj da skušajo ravnati čim bolj prav: “Ne želimo biti razdiralni, verjamemo v pravno državo.”

V Kopru se letos za župansko funkcijo skupaj poteguje šest kandidatov. LAB in Gibanje Svoboda predlagata aktualnega župana Aleša Bržana, ki ga podpira še stranka Oljka. Za stranko Zaupanje kandidira Peter Bolčič, za SDS Igor Colja, za Levico Alan Medveš, za stranko Koper je naš Boris Popovič in za SD Jadranka Šturm Kocjan. 

Brez Grebla sta v ospredju Bržan in Popovič, ki sta se pred štirimi leti znašla v eni najtesnejših županskih bitk. Več o tem lahko preberete v članku, ki ga najdete na tej povezavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.