Izobraževanja poslancev: koliko denarja so porabile poslanske skupine?

Slovenija 09. Feb 202410:49 4 komentarji
Državni zbor v Slvoeniji
Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Zakon o poslancih v 28. členu določa, da imajo ti pravico do povračila stroškov za izobraževanje, način zagotavljanja pogojev za izobraževanje poslancev pa ureja poseben sklep. Posamezen poslanec oziroma poslanka lahko tako za izobraževanja na leto porabi 800 evrov. Preverili smo, koliko denarja so posamezne poslanske skupine v tem mandatu državnega zbora porabile v ta namen in katerih izobraževanj so se poslanci udeležili.

Posamezen poslanec oziroma poslanka lahko za izobraževanja na leto porabi 800 evrov. Denar dobijo poslanske skupine glede na število poslancev v posamezni poslanski skupini. Za koriščenje omenjenih sredstev mora poslanec pridobiti soglasje vodje poslanske skupine.

Sklep o izobraževanju poslancev določa, da gre za namenska sredstva, ki se lahko porabijo za seminarje, tečaje (na primer računalniške, jezikovne …), simpozije, delavnice in druge podobne oblike funkcionalnega izobraževanja. Poslanci lahko omenjena sredstva porabijo tudi za nabavo avdio-video izobraževalnih pripomočkov.

Če se poslanci udeležijo izobraževanj, jim za ta dan pripada pravica do prostega dneva.

Od začetka mandata maja 2022 do konca istega leta je sedanja sestava državnega zbora za izobraževanje poslank in poslancev skupaj porabila nekaj več kot 44 tisoč evrov; največ – 21.400 evrov – največja opozicijska poslanska skupina SDS. Sledijo največja poslanska skupina Svoboda, ki je za izobraževanja porabila nekaj več kot 16 tisoč evrov, opozicijska Nova Slovenija z nekaj več kot šest tisoč evri in SD z 800  porabljenimi evri. Po podatkih državnega zbora tako poslanci Levice kot tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti leta 2022 denarja za izobraževanja niso porabili.

Poslanska skupina SDS je bila po porabi sredstev za izobraževanje tudi v letu 2023 na vrhu lestvice. Njeni poslanci so lani porabili 21.600 evrov. Na drugem mestu so poslanci Svobode; njihovo izobraževanje je stalo nekaj več kot 13 tisoč evrov. Skoraj 5.600 evrov je za ta namen porabila poslanska skupina Nove Slovenije, poslanci Levice 2.600 evrov, poslanci SD 1.750, poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti pa 732 evrov. Za izobraževanje poslancev je šlo tako v lanskem letu nekaj več kot 45 tisoč evrov.

Ob pregledu dokumentacije, ki so nam jo posredovali iz državnega zbora, so se poslanci največkrat udeležili individualnih tečajev tujega jezika. Med temi prevladujejo jezikovni tečaji angleškega jezika, španščine in francoščine. Poslanci so med drugim obiskovali izobraževanja s področja javnega nastopanja, utrjevanja komunikacijskih veščin in nastopanja pred kamero.

Del poslanske skupine Svoboda se je udeležil še izobraževanja z naslovom Ugled in komunikacijske kompetence poslanca državnega zbora v javnosti, celotna poslanska skupina NSi pa izobraževanja s področja promocije zdravja na delovnem mestu. Nekdanja poslanka Svobode in aktualna ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je bila v letu 2022 na dveh izobraževanjih: Celovita poslovna podoba in Od stresa do ravnovesja. Posamezni poslanci Svobode so se izobraževali tudi na področjih kriznega komuniciranja in komuniciranja prioritet zelenega prehoda države v času energetske krize.

V letu 2022 se je celotna poslanska skupina SDS (27 poslancev) udeležila komunikacijskega izobraževanja – učinkovita samozavestna verbalna in neverbalna komunikacija.

državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Lani so se tečaja javnega nastopanja udeležili vsi poslanci Levice, ki so svoje veščine pilili v improvizacijskem gledališču. Ob jezikovnih tečajih tujih jezikov so se izobraževali še na področjih nastopanja pred kamero, računalništva, nadzorniškega izobraževanja …

Med individualnimi izobraževanji morda izstopa izobraževanje o organizaciji dela in načrtovanju z namenom povečanja učinkovitosti in doseganja ciljev pri izvajanju poslanske funkcije, ki se ga je udeležila poslanka NSi Iva Dimic.

Družba Herman & Partnerji je za poslanca SD Damijana Zrima organizirala individualni začetni trening javnega nastopanja. Nekdanja poslanka Svobode, zdaj nepovezana poslanka, Mojca Šetinc Pašek pa se je udeležila strokovnega izobraževanja javnega nastopanja na sejah in delovnih telesih državnega zbora. Izvajalec izobraževanja je bil nekdanji poslanec državnega zbora Janko Möderndorfer oziroma njegovo podjetje Šola retorike & javnega nastopanja, prevajanje in tolmačenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje