Izolskega župana Markočiča ovadili v zadevi Pivec

Slovenija 29. Mar 202218:47 > 20:48 0 komentarjev
Bobo

Zoper izolskega župana Danila Markočiča so koprski kriminalisti vložili kazensko ovadbo. Po neuradnih informacijah Primorskih novic, naj bi župana ovadili zaradi plačila hotelskega računa za takratno ministrico Aleksandro Pivec in njena sinova. Pivec sicer ni med ovadenimi, a je kriminalistična preiskava pokazala, da plačilo njenega bivanja v Izoli iz občinskega proračuna ni bilo v skladu z zakoni.

Koprski kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper izolskega župana Danila Markočiča. Po neuradnih informacijah naj bi Markočiča ovadili zaradi plačila hotelskega računa za takratno ministrico, sedanjo predsednico stranke Naša Dežela Aleksandro Pivec in njena sinova v izolskem hotelu, pišejo Primorske novice.

“Kriminalisti Policijske uprave Koper so za javnega uslužbenca v konkretni zadevi konec lanskega leta podali kazensko ovadbo. Javni uslužbenec je utemeljeno osumljen storitve kaznivega dejanja zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je v maju 2019 in juniju 2020 izrabil svoj uradni položaj ter prestopil meje uradnih pravic,” so za TVS pojasnili na koprski policijski upravi.

Markočič je za Primorske novice dejal, da ni seznanjen z nobenim predkazenskim postopkom. Poudaril je, da je v zvezi z nočitvami Pivec svoje ugotovitve že zapisala protikorupcijska komisija, ki je ugotovila tudi, da je nekdanja ministrica občini vrnila denar za hotelski račun.

Kot je prva objavila TVS, se je s kazensko ovadbo zaključila kriminalistična preiskava primorskega dela afere Pivec. Nekdanje kmetijske ministrice sicer ni med ovadenimi, a je kriminalistična preiskava po navedbah TVS pokazala, da plačilo njenega bivanja v Izoli iz občinskega proračuna ni bilo v skladu z zakoni. Kriminalisti niso ugotovili, ali je Pivčeva v zameno za plačani vikendpaket občini obljubila kakršne koli ugodnosti od njene ministrske funkcije ali od vlade na splošno ali da bi bile kakšne ugodnosti že izpeljane.

Pivec, takrat predsednica DeSUS in kmetijska ministrica, se je poleti 2020 soočila z očitki javnosti zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

Zadevo je pod drobnogled vzela tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je za Pivec ugotovila kršitve integritete in določb o prepovedi in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril. Pri Markočiču pa je ugotovila kršitev integritete, saj je župan v postopku podal neresnične informacije. Župan je v odzivu takrat navedel, da je že tedaj prevzel osebno odgovornost in poravnal stroške bivanja ministrice ter da ni oškodoval občinskega proračuna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!