Izolski občinski svetnik ne bi smel glasovati zase na mesto direktorja ZD Izola

Slovenija 23. Jan 202312:19 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Upravno sodišče je z zavrnitvijo tožbe izolskega občinskega svetnika Evgenija Komljanca pritrdilo ugotovitvam KPK, da se je znašel v navzkrižju interesov. V občinskem svetu je sodeloval pri odločanju o tem, ali bo sam imenovan za direktorja zdravstvenega doma Izola.

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo izolskega občinskega svetnika Evgenija Komljanca in tako pritrdilo ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da se je znašel v navzkrižju interesov, ko je v občinskem svetu sodeloval pri odločanju o tem, ali bo sam imenovan za direktorja zdravstvenega doma Izola, so danes sporočili iz KPK.
Kot so pojasnili, je KPK marca 2022 ugotovila, da se je Komljanec v isti zadevi dvakrat znašel v okoliščinah, ki pomenijo dejansko nasprotje interesov, in ni storil vsega, da se mu izogne, s čimer je ravnal v nasprotju z določbami 37. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot član komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je sodeloval v razpravi o sklepu sveta javnega zavoda, da za direktorja imenujejo njega. Nato je kot član občinskega sveta glasoval o imenovanju.

Čeprav na koncu ni bil izglasovan na ta položaj, to ne spremeni okoliščin ugotovljene kršitve, so poudarili na KPK in pojasnili, da bi moral o navzkrižju interesov pisno obvestiti župana, prenehati z delom ter počakati na njegovo odločitev.

Komljanec je zoper ugotovitve KPK vložil upravni spor. Sodišče je tožbo zavrnilo in s tem so ugotovitve postale pravnomočne.

KPK poudarja, da so v kratkem času pravnomočno ugotovili štiri primere nasprotja interesov na lokalni ravni. Glasovanje zase pa spada med najbolj tipične in pogoste okoliščine, ki predstavljajo dejansko nasprotje interesov, so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!