V Izraelu slovenska družina z dojenčico, ki je tja odpotovala na operacijo srca

Slovenija 10. Okt 202313:12 > 19:17 1 komentar
Izraelski vojaki
Izraelski vojaki (Foto: Ronen Zvulun/REUTERS)

Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve se je skupno javilo 41 slovenskih državljanov. 16 se jih je v domovino vrnilo v lastni režiji, 17 pa jih je v Podgorico priletelo z letalom črnogorske letalske družbe. Po poročanju 24ur je v Izraelu trenutno še vedno tudi družina z nekajmesečno dojenčico, ki je tja odpotovala na operacijo srca.

Do danes se je na slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu obrnilo 41 slovenskih državljanov, ki niso na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Po podatkih ministrstva se je v Slovenijo v lastni režiji vrnilo 16 državljanov, ki so se na pot odpravili večinoma s komercialnimi leti, danes v zgodnjih jutranjih urah pa je bil izpeljan tudi let v organizaciji zunanjega ministrstva Črne gore, na katerega se je po dogovoru s črnogorskimi oblastmi vkrcalo še 17 slovenskih državljanov. Tem bo pri organizaciji poti iz Podgorice v Slovenijo pomagalo veleposlaništvo v Podgorici.

Ministrstvo je sporočilo, da ostaja v stiku s sedmimi Slovenci, ki so še v Izraelu. Po poročanju 24ur je v Izraelu tudi slovenska družina z nekajmesečno dojenčico. Ta je potrebovala operacijo srca, ki so jo že opravili, zdaj pa čakajo na vrnitev domov. Kdaj in kako se bodo vrnili, še ni znano, so poročali.

Evakuacije iz Izraela nadaljujejo tudi druge države. Tako je davi z letalom črnogorske letalske družbe To Montenegro iz Tel Aviva v Podgorico prispela 101 oseba. Letalo je poslala črnogorska vlada, da iz Izraela evakuira svoje in državljane drugih držav – med drugim Hrvate, Albance, Srbe, Makedonce, Američane in Švede ter, kot že omenjeno, Slovence.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Tudi Italija je iz Izraela pripeljala kakih 200 svojih državljanov, danes pa sta predvidena še dva leta iz Izraela v Italijo, kamor naj bi prepeljali še od 180 do 200 Italijanov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Poljska je doslej iz Izraela evakuirala več kot 600 svojih državljanov, je danes dejal poljski zunanji minister Zbigniew Rau.

Tudi Avstrija si prizadeva iz Izraela evakuirati svoje državljane, ki to želijo, je dejal avstrijski kancler Karl Nehammer na današnji novinarski konferenci v turški prestolnici Ankara, kjer se mudi na delovnem obisku. Na odhod s kriznega območja trenutno čaka okoli 200 Avstrijcev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje