Izrazit porast bolnih otrok zaradi okužb dihal. Kaj svetujejo pediatri?

Slovenija 19. Jan 202414:43 > 15:30 0 komentarjev

"Samo navaden prehlad pri odraslem ali starejšem otroku lahko za majhne otroke in dojenčke pomeni tudi bivanje v intenzivni enoti," ob porastu okužb dihal opozarjajo pediatri infektologi.

Pediatri beležijo velik porast bolnih otrok z okužbami dihal.

“Zaradi okužb dihal, ki krožijo med ljudmi, bi želeli pozvati starše k previdnemu obnašanju in samozaščitnemu ravnanju,” so poudarili na pediatrični kliniki ljubljanskega kliničnega centra. “Samo navaden prehlad pri odraslem ali starejšem otroku lahko za majhne otroke in dojenčke pomeni tudi bivanje v intenzivni enoti,” so opozorili.

V ljubljanskem kliničnem centru je v zadnjih dneh hospitaliziranih veliko bolnih otrok, predvsem zelo majhnih, dojenčkov, predšolskih otrok. V veliki meri okužbe povzroča respiratorni sincicijski virus (RSV), pa tudi gripa.

“Predvsem RSV je za novorojenčke in dojenčke problematičen. S tem virusom se lahko okužimo vsako leto. Pri večjih otrocih in odraslih okužba poteka z izcedkom iz nosu, prehladnimi znaki. Za novorojenčka ali dojenčka pa to lahko pomeni okužbo spodnjih dihal, pljučnico, bronhiolitis,” je povedal strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike dr. Marko Pokorn. “Taka okužba otroka lahko privede majhnega otroka ne le v bolnišnico, ampak tudi v enoto intenzivne terapije,” je poudaril. Njegovo izjavo si oglejte v videu na vrhu članka.

 Marko Pokorn
Dr. Marko Pokorn (FOTO: Egon Parteli, N1)

Trenutno je pet otrok, okuženih z RSV, na intenzivnem oddelku, še nekajkrat toliko pa na oddelkih pediatrične in infekcijske klinike. “Zdravila za RSV ni, zdravimo lahko samo zaplete,” je dejal Pokorn. “Najbolje je, če je okužba z RSV otroku v prvem letu v največji možni meri prihranjena.”

Razmere niso krizne, situacija je pod nadzorom, je dodal strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike. So pa morali zaradi več hospitalizacij nekoliko zmanjšati število rednih obravnav.

Opozoril je predvsem starše novorojenčkov in dojenčkov, naj z njimi ne hodijo po nakupovalnih središčih in naj se izogibajo druženja s prijatelji in sorodniki, še posebej če so ti bolni. “Prehlad pri teti ali babici lahko za majhnega novorojenca pomeni nekaj dni v intentivni enoti, celo s potrebo po umetnem predihovanju,” je posvaril Pokorn.

Dodal je, da naj starši, ki imajo doma poleg dojenčka še starejše otroke, te, če je le mogoče, vzamejo iz vrtca. Če doma zbolijo, se je treba držati higienskega režima, si umivati roke. “Če je bolan starejši otrok, naj ne rine v dojenčka, če zboli mati, pa naj med nego otroka in dojenjem nosi masko,” je svetoval.

Na vprašanje, kako na njihovo delo vpliva zdravniška stavka, je odgovoril, da “je oskrba otrok zagotovoljena v polni meri tudi med stavko, prav tako zdravljenje okužb, tako da imamo dva razloga, da delamo s polno paro. Za nas je to normalna zimska sezona,” je poudaril Pokorn.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!