Izteka se rok za odprtje volilnih računov pred lokalnimi volitvami

Slovenija 05. Okt 202209:16 0 komentarjev
volitve 2022, glasovanje v drugem okraju
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Danes se izteče rok, do katerega morajo organizatorji volilne kampanje pred lokalnimi volitvami odpreti posebne transakcijske račune. To morajo namreč storiti najpozneje 45 dni pred dnevom glasovanja, v vsakem primeru pa še preden opravijo prvo transakcijo, namenjeno kampanji.

Skladno z volilno zakonodajo stroški volilne kampanje za volitve v občinske svete ne smejo preseči 0,40 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti.

Pri županskih volitvah stroški kampanje ne smejo preseči 0,25 evra na posameznega volilnega upravičenca v lokalni skupnosti, v primeru drugega kroga glasovanja pa se stroški kampanje za kandidata, ki na tem glasovanju kandidirata, lahko povečajo še za 0,15 evra na posameznega volilnega upravičenca.

Podatke o transakcijskem računu ter organizatorju kampanje morajo predlagatelji županskih kandidatov in list kandidatov za člane občinskega sveta predložiti najpozneje do 20. oktobra, ko se izteče tudi rok za vlaganje kandidatur in bo uradno stekla volilna kampanja pred lokalnimi volitvami.

Osme lokalne volitve v samostojni Sloveniji bodo v 212 slovenskih občinah potekale 20. novembra. Volilke in volilci se bodo na njih izrekali o županih in članih občinskih svetov, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45.

Drugi krog županskih volitev v občinah, kjer v prvem krogu še ne bodo izvolili župana, bo 4. decembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!