Izživljanje dijakinje: tudi šola bi ukrepala, a preverja, do kod lahko gre

Slovenija 05. Sep 202319:48 40 komentarjev
nasilje nad starejšimi
Zajem zaslona/Svet na Kanalu A

Dijakinja, ki se je v enem od domov za starejše izživljala nad dvema oskrbovancema, je v domu delala prek študentske napotnice. "V domu ni bila v sklopu šolskih dejavnosti," je za N1 pojasnil direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan. Po njegovih besedah je bila dijakinja prej vpisana na drugo srednjo šolo v Novem mestu, nato pa se je kot izredna dijakinja vpisala v enoto za izobraževanje odraslih na Šolskem centru Novo mesto. A ker je dijakinja v domu delala izven šolskih dejavnosti, v šoli še preučujejo, kako lahko zoper njo ukrepajo. Dijakinji so vstop v dom medtem že prepovedali.

Dijakinja, ki se je v enem od domov za starejše na Dolenjskem izživljala nad dvema oskrbovancema, vse skupaj posnela, nato pa posnetek še objavila na družbenem omrežju TikTok, je v domu opravljala študentsko delo.

Na posnetku je videti mladoletno dijakinjo, kako starejšo gospo, ki leži na postelji, stisne za nos in jo vpraša: “Kaj je?”

Ob tem je slišati, da oskrbovanka od bolečine zakriči. Dijakinja v nadaljevanju posnetka večkrat zamahne proti njej, starejša gospa pa se z rokami poskuša obraniti pred srednješolko. “A zdaj boš pa še tepla,” je slišati dijakinjo, ki oskrbovanko povleče za lase. Oskrbovanka ji reče: “Pa dajte nehati!”

V drugem delu posnetka dijakinja snema sebe, kako pleše ob oskrbovancu, ki sedi na invalidskem vozičku. Med plesom sunkovito povleče za invalidski voziček, nato pa s prsti moškega drega po telesu. Oskrbovancu, sodeč po posnetku, dogajanje povzroča stres, zato se z rokami poskuša ubraniti pred dijakinjo. Vstop v dom so ji že prepovedali.

“V domu ni bila v sklopu šolskih dejavnosti,” je za N1 pojasnil direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan. Povedal je, da je bila mladoletna dijakinja prej vpisana na drugo srednjo šolo v Novem mestu, nato pa se je kot izredna dijakinja vpisala v enoto za izobraževanje odraslih na Šolskem centru Novo mesto.

“Trenutno od doma starejših občanov ali uradnih organov še o ničemer nismo bili obveščeni. Vse, kar o dogodku vemo, je iz medijev,” je dejal.

Dodal je, da v šoli še preučujejo, kako lahko zoper njo ukrepajo, saj je dijakinja v domu delala izven šolskih dejavnosti. “Ko bomo imeli na voljo vse podatke, bomo tudi ustrezno vzgojno postopali,” je napovedal. Po njegovih besedah bodo sodelovali tako z domom za starejše kot tudi s policijo, kakšne zakonske možnosti imajo na voljo, pa bodo preverili tudi na šolskem inšpektoratu.

“Posamezen primer, ki meče slabo luč na ostale dijake”

V domu starejših so nad nedopustnim dogodkom globoko pretreseni, je za N1 povedala direktorica doma.

Po njenih besedah se je vse začelo 1. septembra, ko so po elektronski pošti dobili več sporočil z grožnjami. “Lahko bi šlo za koordiniran pristop s ciljem izsiljevanja. Najprej smo prejeli sporočilo, da naši zaposleni v domu neprimerno ravnajo z oskrbovanci in da bodo, če se v roku dveh ur ne bomo odzvali, posnetke poslali novinarjem. Nato je sledilo naslednje sporočilo, v katerem so rok za naš odziv skrajšali na uro in pol.” Kdo je bil pošiljatelj, v domu še vedno ne vedo.

Dijakinja je po poročanju oddaje Svet hčerka ene od zaposlenih v domu, tako kot nad vsemi dijaki pa je tudi nad njo bdela mentorica. “Ampak mi ne moremo biti osem ur z njimi,” je za N1 pojasnila direktorica doma. In prav trenutek odsotnosti je dijakinja izkoristila, napadla oskrbovanko in vse skupaj posnela. “Mi snemanja v domu sploh ne dovolimo … Ampak ti mladi in družbena omrežja, grozljivo,” je pretresena povedala direktorica. “24 let smo gradili na domu, na zaupanju, en tak primer pa lahko poruši vse,” je dodala.

Prav na to opozarja tudi Forjan. Po njegovih besedah gre za posamezen primer, povrh vsega pa po njegovih besedah srednješolka po svoji osnovni izobrazbi ne prihaja ne iz zdravstvene ne iz negovalne stroke. “Dijakinje in dijaki zdravstvenih smeri oziroma iz smeri bolničar-negovalec se v večini srčno, odgovorno in zavzeto izobražujejo za svoj poklic. Med praktičnim usposabljanjem spoštljivo in z veliko mero človečnosti ravnajo bodisi s pacienti bodisi z oskrbovanci domov za starejše,” je še poudaril direktor šolskega centra.

Pri nas po ocenah nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo junija, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja. Doma, v različnih ustanovah ali pa prek družbenega sistema nasilje namreč doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

V združenju Srebrna nit so poudarili, da je za razumevanje nasilja ključno vedeti, da ne gre le za klasične oblike, kot je fizično nasilje. Nasilje nad starejšimi zajema tudi posredne in prikrite oblike, ko starejšim ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

starejši
PROFIMEDIA

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege je kot razlog, da je število nasilnih dejanj nad starejšimi vedno večje, navedla vedno več nestrpnosti v družbi, socialno oddaljenost, destruktivni individualizem in nepripravljenost za konstruktivno reševanje konfliktov. “Spremenile so se tako osebne, družinske kot družbene vrednote,” so opozorili. Posledice vsega tega pa so po njihovih besedah vidne v družinskih odnosih, v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

“Pomembno je, da starejši o nasilju spregovorijo – v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre ali drugod,” je ob svetovnem dnevu še pozvala vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje