Poškodovanega jamarja po 18 urah rešili iz jame

Slovenija 22. Feb 202406:27 > 13:20 3 komentarji

Po približno 18 urah se je srečno končala reševalna akcija jamarja, ki mu je v sredo spodrsnilo v jami Jelen brdo. Jamar se je pri 6-metrskem zdrsu poškodoval, zato ni mogel več sam plezati, reševalna akcija pa je bila zaradi težkega terena zelo zapletena. "Kritične točke so bile povsod," je zahtevnost akcije in stanje v jami opisal vodja nočne intervencije Damijan Šinigoj. Da bo reševanje zelo težko, so vedeli že na začetku, sta dejala tudi vodja dnevne ekipe reševalcev Walter Zakrajšek in član prve reševalne odprave Maks Merela.

Skupina treh jamarjev se je v sredo popoldne odpravila v jamo Jelen brdo na območju Gotenice, pri čemer je enemu od njih zdrsnilo šest metrov v globino. Pri tem se je poškodoval, zato sam ni več mogel splezati na površje.

Kljub temu da je na teren takoj prispela reševalna jamarska ekipa, se je reševalna akcija nepričakovano zavlekla, je danes zjutraj povedal vodja nočne intervencije Damijan Šinigoj. Še včeraj zvečer so namreč ocenili, da bo izvlek poškodovanega jamarja kljub težkemu terenu končan do današnjega jutra. Prvo večjo oviro so reševalcem predstavljale ožine v jami Jelen brdo.

Jamarju je namreč spodrsnilo na približno 160 metrih globine, med njim in izhodom pa je bilo poleg dolge in težke poti tudi več ožin, ki so jih morali reševalci čez noč ročno razširiti. Problematični sta bili predvsem dve zoženji jame, eno od njiju je bilo dolgo 10 metrov, je povedal Šinigoj. Nočne širitve so bile uspešne in do 6. ure zjutraj je vse potekalo po načrtih.

Nato pa se je nenadoma poslabšalo zdravstveno stanje ponesrečenega jamarja. Walter Zakrajšek, ki je dopoldan prevzel vodenje reševalne akcije, je okoli 8. ure sporočil, da poškodovancu ob vsakem premiku postane slabo, zato je zdravnik odredil reševanje na nosilih. Tak izvlek bi zahteval miniranje ožin z eksplozivom.

Kako je videti jama?

Jamar je zdrsnil na globini približno 160 metrov, okoli 10. ure pa je bil z reševalno ekipo na okoli 60 metrih globine, kjer se začne prva problematična ožina. Jama Jelen brdo je dolga 518 metrov in globoka 192 metrov.

Po približno dveh urah je slabost ponesrečenca minila, zato ga je ekipa znova začela transportirati proti površju – brez nosil. Izvlek je potekal uspešno in okoli 10. ure je bila 30-članska reševalna ekipa s poškodovanim jamarjem že pri prvi težavni ožini. Ta se je nahajala na približno 60 metrih globine. Do 11. ure je ekipi uspelo prečkati skoraj vse kritične točke na poti do površja, pred njimi je bilo samo še okoli 50 metrov visoko brezno.

Spremljevalec poškodovanca Vid Trebše, ki je bil z jamarjem zadnji del njegove poti, je povedal, da je bil poškodovanec priseben, a v šoku. V približno 50-metrskem breznu takoj pred izhodom iz jame so največjo oviro predstavljali staro vejevje in trhla debla, ki bi se lahko med akcijo podrla na reševalno ekipo. Kljub nevarnosti je akcija uspela, jamarja so okoli 11.45, po približno 18 urah reševanja, potegnili iz jame.

“Ves čas reševanja so se pojavljale logistične težave. Proti jutru je prišla informacija, da je nujen transport v nosilih, ker je bilo poškodovancu res slabo. Zdravnik je pravilno odredil, a je to plan podrlo. Jama tehnično ni bila pripravljena na tak transport,” pa je prepreke po koncu reševanja opisal Maks Merela, ki je bil v prvi oskrbovalni ekipi. Celotna intervencija je bila zahtevna, je dejal. Ocenil je, da bi v najslabšem primeru reševanje lahko trajalo še kakšen dan ali celo dva.

Ponesrečenec je v dobrem stanju

Walter Zakrajšek je po uspešni akciji povedal, da je ponesrečenec v dobrem stanju. Poškodovana ima rebra in desni komolec in je bil predan v zdravniško oskrbo. Kljub temu da je bil potek akcije nekajkrat negotov, je zadovoljen, da je ekipi in poškodovancu uspelo iz jame priti brez nosil.

Že takoj po padcu je jamarja oskrbela skupina, s katero se je spustil po jami. Že včeraj zvečer se je do ponesrečenca spustila tudi oskrbovalna ekipa jamarjev, ki mu je uredila bivak ter prinesla grelne odeje, toplo hrano in vodo, je za N1 včeraj zvečer dejal Šinigoj.

Do poškodovanega jamarja je prav tako že ponoči prišel zdravnik, ki je budno spremljal njegovo stanje med reševanjem Čez noč je potrdil, da jamar hudih poškodb nima, a zaradi hudega udarca in prisotnih bolečin ne more plezati. O dogodku so bili na Policijski upravi (PU) Ljubljana obveščeni včeraj okoli 18. ure. Potrdili so, da življenje ponesrečenca ni ogroženo. “Aktivirane so pristojne službe za reševanje in poteka reševanje poškodovanca iz jame,” so zapisali na PU Ljubljana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje