Janez Janša Robertu Golobu predal posle: kaj sta povedala po predaji

Slovenija 01. Jun 202220:14 > 22:38 4 komentarji

Po potrditvi ministrske ekipe Roberta Goloba je dosedanji premier Janez Janša Golobu predal posle. Dosedanji in novi premier sta ob tem podala izjavo.

Poslanci so v državnem zboru s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, Slovenija pa je dobila novo, 15. vlado.

Po potrditvi nove vlade v državnem zboru je posle Golobu predal dosedanji premier Janez Janša.

“Slovenija je imela aprila prvič po letu 2018 redne volitve,” je ob predaji dejal Janša. Povedal je, da je marca 2020, ko je prevzel vodenje vlade, dobil poročilo o delu vlade, ki obsega osem listov. Skupaj s poročilom o drugem delu mandata vlade, ki jo je vodil sam, pa ga je danes predal Golobu. “To je bil mandat epidemije, mandat okrevanja po epidemiji, vodenja Sveta Evropske unije,” je naštel Janša in med drugim poudaril, da so javne finance v dobrem stanju.

“Pred to vlado, ki jo je danes prevzel dr. Golob, so seveda resni izziv. Čas, ki je pred nami, ni brez čeri, je pa vseeno morje bolj mirno, kot je bilo marca leta 2020,” je menil Janša. Novi vladi in predsedniku vlade je zaželel uspešno delo in vso srečo. “Koalicija, ki je sestavila to vlado, ima zelo dobro večino, veliko priložnost. Tej vladi želimo dobre rezultate. Če bodo rezultati dobri, bo to dobro za nas. Če so rezultati slabi, je to slabo za vse,” je povedal.

Golob: “Verjamem, da bomo lahko uspešni”

Golob je povedal, da sta z Janšo imela “plodovit razgovor”. Janša je bil po njegovem pronicljiv v tem, kaj so stvari, s katerimi se je spopadal v svojem mandatu, ter kaj so tiste čeri, ki čakajo celo Slovenijo v prihodnosti. “Strinjala sva se o marsičem. Tudi o tem, da imamo s tem, ko oblast prevzemamo pred poletjem, na neki način srečo, saj se bomo lahko poleti pripravili na jesen, ko časa za pripravo ne bo več,” je povedal Golob. Takrat bo treba nasloviti energetsko in prehransko draginjo ter morebitno slabšanje razmer v zdravstvu, je napovedal. “Pred nami so zagotovo zahtevni meseci, a imamo ta privilegij, da so nam volilke in volilci podelili ogromno mandatov in da imamo lahko res trdno koalicijo,” je dejal. “Verjamem, da bomo lahko zares uspešni in da izgovorov onkraj nas ne bomo rabili iskati,” je dodal. Premierju Janši se je zahvalil za opravljeno delo.

Takoj po predaji se je Golobova ministrska ekipa že sestala na ustanovni seji, kjer bo po naših informacijah med točkami dnevnega reda tudi revizija imenovanj in napredovanj na vseh ministrstvih odhajajoče vlade Janeza Janše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje