Janez Kranjc ni bil izvoljen za ustavnega sodnika

Slovenija 13. Jul 202116:30 > 18:54 0 komentarjev
Janez Kranjc
Žiga Živulovič jr./Bobo

Predsedniku Borutu Pahorju tudi v tretje ni uspelo. Njegov kandidat za ustavnega sodnika Janez Kranjc ni bil izvoljen za ustavnega sodnika. Dobil je 45 glasov.

Predsednik republike Borut Pahor je konec junija v državni zbor poslal predlog, v katerem je za ustavnega sodnika predlagal izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti, zaslužnega profesorja na ljubljanski in mariborski pravni fakulteti Janeza Kranjca. Ta se na razpis ni prijavil, temveč ga je h kandidaturi pozval predsednik Pahor.

Vendar Kranjc na današnjem glasovanju v DZ ni dobil potrebnih 46 poslanskih glasov, temveč en glas manj. Predsedniku Pahorju tako tudi v tretje ni uspelo. Spomnimo, glasov nista dobila niti Andraž Teršek niti Anže Erbežnik.

Sta umanjkala dva glasova poslancev DeSUS?

Kranjca so podpirale koalicijske stranke in SNS, da bodo obkrožili besedico “za”, so napovedali tudi v DeSUS in predstavnika narodnih skupnosti. To bi zneslo 47 poslanskih glasov in bi bil torej izvoljen za ustavnega sodnika. Kdo ni držal besede, ni jasno, saj je šlo za tajno glasovanje. Po parlamentarnih kuloarjih pa kot najverjetnejšo možnost izpostavljajo, da se je premislil kdo od poslancev DeSUS. To sklepajo tudi zato, ker je bilo na današnjem seznamu razpravljalcev navedeno, da bo Franc Jurša predstavil stališče poslanske skupine DeSUS do predloga za Kranjčevo izvolitev, a tega ni storil.

Preselitvi 72-letnega strokovnjaka za rimsko pravo na ustavno sodišče pa so ostro nasprotovali v opozicijskih LMŠ, SD, Levici, SAB in poslanski skupini nepovezanih poslancev. Navajali so, da oseba s skrajno konservativnimi pogledi na vsa družbena in politična vprašanja ni primerna za ustavnega sodnika. Prav tako jih je motilo, da Kranjc ni predstavil jasnih stališč o aktualnih vprašanjih. “Za ustavnega sodnika si ne želimo nekoga, ki bi, pa četudi samo za trenutek, izrazil dvom do nekaterih že pridobljenih pravic ali tehtal, komu katera pripada in komu ne,” je poudaril vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Po njegovih besedah je predsednik Pahor za ustavnega sodnika predlagal kandidata, ki mu je v svojem neizrekanju izrazito podoben. “Čas pa je za kandidata, ki bo znal gledati naprej in bo razumel sodobne koncepte prava, ki so posledica hitrega razvoja,” je ocenil vodja poslancev LMŠ.

Brane Golubović
Borut Živulovič/ BOBO

Vodjo poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca pa so med drugim zmotila Kranjčeva stališča do enakosti žensk v družbi in do enakopravnosti med razredi. “Ravno danes ste lahko brali, kako je nasprotoval temu, da bi predstavniki zaposlenih imeli glas v senatu univerze,” je dejal Vatovec. Spomnimo, da smo na N1 objavili, da se je Kranjc pred leti ob predlogu, da bi  pri volitvah dekana oziroma rektorja sodelovali tudi nepedagoški delavci, vprašal, “ali bodo na veterinarski fakulteti, ki ima hleve, tudi ti volili”. Tako Golubović kot Vatovec sta še izpostavila, da je Kranjc javno podporl Janeza Janšo v zadevi Patria.

Ker Kranjc ni bil izvoljen, bo Dunja Jadek Pensa, ki se ji je devetletni mandat iztekel natanko pred letom dni, še naprej ustavna sodnica.

 

Na današnji seji so poslanci glasovali o več kadrovskih zadevah. Damjan Kukovec, kandidat za sodnika na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu, in Irena Vodopivec Jean, kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije, sta dobila potrebne glasove. Kukovca je na tajnem glasovanju podprlo 74 poslancev, proti pa jih je glasovalo 15, Vodopivec Jean pa je dobila 67 glasov (22 jih je bilo proti).  Kukovca zdaj čaka še preizkus pred Odborom 255, ki preverja primernost kandidatov za položaje v okviru Sodišča EU. Za zagovornika načela enakosti so poslanci ponovno imenovali  Miho Lobnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!