Od uvedbe pogoja PCT se je reprodukcijsko število zmanjšalo z 1,47 na 1

Koronavirus 07. Okt 202115:07 > 17:49 0 komentarjev

Na vladni novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. Poklukar je pozval k doslednemu izvajanju pogoja PCT in predstavil podatke: od uvedbe pogoja 14. septembra se je reprodukcijsko število zmanjšalo z 1,47 na 1. Štrukelj pa je predstavil novosti na področju cepiv in zdravil proti covidu-19. Odločitve o (ne)nadaljevanju cepljenja s cepivom Janssen še ni.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci prejšnjo sredo, 29. septembra, sporočil, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozval k začasni ustavitvi cepljenja s cepivom Janssen. Odločitev je sledila smrti mlajše ženske, katere zdravstveno stanje se je poslabšalo po cepljenju s tem vektorskim cepivom.

“Stanje v bolnišnici je trenutno stabilno. Število hospitaliziranih se je v zadnjih dneh celo malo zmanjšalo, imamo pa izzive na področju intenzivne terapije. Ta številka namreč narašča z zamikom. Trenutno imamo 13 aktivnih covid bolnišnic. Zaradi izbruha na Primorskem smo morali aktivirati bolnišnico Sežana, ki pa jo bomo lahko v zelo kratkem času tudi zaprli. Naša želja je, da začnemo covid bolnišnice zapirati takoj, ko bo možno,” je o stanju v bolnišnicah povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

“Nujno smo morali ukrepati s pogojem CPT, če ne bi epidemija jeseni ušla izpod nadzora. Ta pogoj je bil edino orodje za to, da živimo normalno. Zaprtja države si nihče od nas ne želi, kaj šele, da bi si kot družba to lahko privoščili,” je dodal. Pogoj smo uvedli 14. septembra pri reprodukcijskem številu 1,47, 1. oktobra pa smo bili na R = 1, je podatke predstavil minister za zdravje.

“Če bomo nadaljevali s trendom reprodukcijskega števila 1, to pomeni, da smo že dosegli vrh. Če se zviša za 10 %, novega vrha prav tako ne bo. Če pa bi se zvišal še za več, bi to pomenilo, da se pogoj PCT ne zmanjša učinkovito oziroma, da so vremenski vplivi presegli ukrepe,” je nadaljeval. “Razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogoja CPT bi se izrazila v smrtih 1000 prebivalcev in prebivalk Slovenije. Številke se nam morda zdijo abstraktne, dokler ne gre za koga od naših bližnjih.”

Novinarsko konferenco je sklenil, kot je sam dejal, v bolj osebnem tonu. “Kot zdravnik z velikim sočutjem opazujem kolege in kolegice, ki se že drugo leto zapored trudijo v boju proti epidemiji. Zahvaljujem se jim za vso opravljeno delo. Sprašujem se, kako naj kot minister prispevam k temu, da bi bili bolj enotni pri spopadu z epidemije. Tudi zato sem se pred časom odločil, da na prihajajočih parlamentarnih volitvah ne nameravam sodelovati. Ne želim si nadaljnje politizacije boja proti virusu.”

“Tudi sam vsak dan mislim na Katjo. Mislim pa tudi na 4910 ljudi, ki so do zdaj izgubili boj proti virusu. Mislim na 413 ljudi, ki se proti virusu zdaj borijo v bolnišnicah. Strokovnjaki so enotni, da je cepivo edina rešitev. Zato vas prosim, da izkoristite pravico do cepljenja, se opolnomočite z znanjem. Prosim vas, da ne napadate prijateljev, znancev in sorodnikov, ki morda mislijo drugače. Tudi po tej zimi bomo morali živeti v skupni družbi in skupni državi. Spoštujmo se in ne uporabljamo nasilja za svoje argumente. Bodimo strpni,” je še pozval Poklukar.

Poklukar odgovarja:

Kaj bo s cepljenjem s cepivom Janssen?

Odločitev o nadaljnjem cepljenju oziroma necepljenju s cepivom Janssen bo temeljila na odločitvi posvetovalne skupine za cepljenje (PSC) pri NIJZ, ko jo bo ta sprejela. Do takrat velja začasna ustavitev.

Do kdaj bo veljal pogoj PCT? 

Zagotovo smo v tem trenutku z ukrepom CPT zamejili širjenje epidemije. Ne beležimo drastičnega upada, vendar je moja prošnja, da vztrajamo z doslednim izvajanjem pogoja PCT. V nasprotnem primeru bomo njegov učinek zrelativizirali. Tisto, na kar bomo pri odločitvi najbolj osredotočeni, bo zasedenost postelj v enoti intenzivne terapije.

Kdaj bo znano, ali je smrt mlajše ženske povezana s cepljenjem?

Postopki so stekli, čakam, da NIJZ in komisija pri ministrstvu za zdravje opravita pregled neželenega dogodka. Na tej podlagi bomo potem ukrepali. Moramo pa dovoliti, da ta komisija brez časovnega ali kakršnegakoli drugega pritiska presodi in pride do zaključkov.

Konec novembra lahko pričakujemo odobritev novega cepiva

“Nekako kaže na to, da bo Evropska agencija za zdravila do konca novembra dala pozitivno mnenje za cepivo Novavax, ki ga čakamo že kar nekaj časa. Gre za cepivo, kjer ni mRNA, temveč gre za virusno, napol klasično cepivo. Prav tako smo dobili informacije s strani Eme, da končujejo s pregledom aktiviranega virusnega cepiva kitajske družbe Sinopharm,” je novosti na področju cepiv proti covidu-19 predstavil prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani. “Imamo tudi rekombinantno cepivo družbe Sanofi, ki bo zelo podobno cepivo družbi Novavax. Kaže na to, da bomo imeli večji spekter dostopnih cepiv.”

novavax
Dado Ruvic/REUTERS

Poudaril je, da čeprav obstajajo hudi neželeni učinki cepiv, so ti zelo redki, cepiva pa so še vedno najbolj učinkovit način za obvladovanje epidemije. “ZDA ne uporablja cepiva AstraZeneca, uporablja pa Janssen. Danska medtem ne uporablja Janssena, uporablja pa AstraZeneco. Ljudje res nismo številka, ampak lahko samo na tej osnovi primerjamo varnost in učinkovitost cepiv. V Veliki Britaniji zaradi aspirina letno umre 3000 posameznikov, vendar se z jemanjem teh zdravil reši nekaj 100.000 prebivalcev. Številke so pomembne in jih moramo upoštevati.”

“Pričakujemo prva specifična zdravila. Pfizerjevo bo verjetno dovoljenje dobilo v januarju ali februarju leta 2022. Gre za zaviralec virusne proteaze. Ko virus pride v našo celico, jo prisili, da izdeluje vse njegove komponente, zato pa potrebuje proteazo. To zdravilo bi njeno delovanje lahko zatrlo, tako pa se virus ne bi mogel več širiti,” je povedal.

Prav tako do januarja prihodnje leto Štrukelj pričakuje dovoljenje Eme za uporabo zdravila molnupiravir. Gre za zdravilo v obliki tablet, ki je v kličnih študijah pri visoko rizičnih bolnikih opazno zmanjšalo možnost hospitalizacije ali smrti, je sporočil proizvajalec zdravila Merck.

“Če posameznik iz kakršnegakoli razloga – oslabljenega imunskega sistema ali določenih zdravil – ne more proizvesti svojih lastnih protiteles, tudi če se cepi, mu lahko damo pasivna protitelesa. V Sloveniji že imamo 2000 odmerkov takšnega sredstva, v razvoju pa so še štiri. Ta pasivna imunizacija pomeni, da bolnik dobi protitelesa, ki se vežejo na virus in ga ščitijo za mesec do treh mesecev. Primerna so za zdravljenje začetne faze, ko ta še ni na resni stopnji, kjer virus napade nižje dihalne poti ali druge dele organizma,” je Štrukelj navedel še eno možnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!