Janković o mračnih silah, Logarju iz “čudne stranke” in Pirc Musar

Slovenija 01. Nov 202220:42 28 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulovič/Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je na spominski slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve povedal, da bo v drugem krogu predsedniških volitev volil za Natašo Pirc Musar. Anžetu Logarju pa župan očita, da pripada stranki SDS, ki je v Slovenijo prinesla trpljenje in uničuje javne medije.

Pri spomeniku padlim žrtvam na svetem Urhu v Ljubljani je danes potekala spominska slovesnost ob dnevu spomina na mrtve. Na njej je imel nagovor ljubljanski župan Zoran Janković, ki se bo na lokalnih volitvah 20. novembra potegoval še za en mandat na čelu občine.

V sicer ostrem govoru je ljubljanski župan povedal, da bo v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo 13. novembra, volil za Natašo Pirc Musar. Zanjo je dejal, da spoštuje človekove pravice, vsakega človeka in pravno državo. V primeru njene zmage je napovedal tudi veliko slavje na ljubljanskih mestnih ulicah.

Za Anžeta Logarja, njenega protikandidata, pa Janković meni, da se skuša prikazati, kot da do včeraj ni živel in ni bil v “eni čudni stranki, ki v to domovino prinaša trpljenje, ki uničuje javne medije, ki pravico dokazuje s solzivcem in vodnimi topovi na ulicah glavnega mesta”.

Anže Logar se na besede ljubljanskega župana ni odzval. Nataša Pirc Musar pa je na vprašanje Pop TV, ali bi tudi sama v primeru izvolitve na komemoracijah uporabljala tako ostro retoriko, dejala: “Verjetno ne. Večkrat sem rekla, da je beseda kot kamen: kamor pade, pusti sled. In tega se morajo v prvi vrsti zavedati politiki.”

Janković: Mračnim silam smo pokazali, da zanje ni prostora v vladi

Janković je zbrane tudi pozval, naj se 13. novembra udeležijo volitev. “Aprila smo s številno udeležbo – 70 odstotkov – pokazali, kakšno državo hočemo. Da hočemo državo demokratičnih načel, ki spoštuje vsakega človeka, pravno državo, in da želimo živeti v miru. Takrat smo pokazali mračnim silam, ki želijo preoblikovati zgodovino, da nimajo prostora v vladi,” je dejal.

“Imamo novo vlado, zaradi česar sem osebno izjemno srečen in ponosen,” je še povedal župan in dodal, da imamo srečo, da nam svoje volje ni treba izkazovati z orožjem v rokah, ampak le s svinčnikom v roki in odhodom na volitve.

Ljubljanski župan se je dotaknil tudi referenduma o RTV Slovenija, ki bo skupaj še z dvema referenduma potekal 27. novembra. Prepričan je, da se bodo ljudje tudi referenduma udeležili v velikem številu in pokazali, “da želimo imeti nacionalno televizijo, ki spoštuje novinarje in jim da možnost, da pišejo o tem, kar mislijo, ne pa da jim nekdo diktira”.

Na njegove ostre besede se je na Urhu odzval tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Kot je povedal za Pop TV, bi bilo čudno, če na tem kraju ne bi bilo političnih govorov. “Tudi ob tej priliki je treba povedati, kje je ločnica med dobrim in zlim,” je dodal.

Janković je v svojem govoru opozoril tudi na zgodovinski pomen kraja, kjer so se zbrali na slovesnosti. “Tu ležijo trupla mnogih Slovenk in Slovencev, ki so bili krivi samo zaradi ene zadeve: podpirali so partizanski boj. Želeli so živeti na svoji zemlji, govoriti svoj jezik in imeli so za sosede domobrance, ki so jih pripeljali na ta sveti kraj, jih zverinsko mučili in tudi pobili. Med temi žrtvami je tudi oče mojega tasta oziroma dedek moje soproge. In te zgodbe, ki jih pripoveduje, kako sta z mamo iskala svojega očeta in moža, so nekaj, česar si ne moremo zamisliti. In tistim, ki pravijo, da so se domobranci, ki so bili na strani okupatorja, borili za svojo domovino, sporočam s tega svetega mesta: naj pridejo na Urha in nam razložijo, zakaj in kako naj spremenimo našo svetlo zgodovino.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (28)

Prikaži vse komentarje