Janković za N1: Robertu Golobu sem pripravljen odstopiti Pozitivno Slovenijo

Slovenija 09. Dec 202116:46 > 19:45 8 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Ljubljanski župan Zoran Janković ne skriva, da je naklonjen vstopu nekdanjega direktorja Gen-I Roberta Goloba v aktivno politiko. Za politično udejstvovanje mu je pripravljen, če bi Golob to želel, celo odstopiti stranko Pozitivna Slovenija, pri ustanavljanju katere je Golob pred desetletjem sodeloval.

Med najbolj vidne podpornike vrnitve bivšega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba v politiko sodi ljubljanski župan Zoran Janković. Tako tudi na vprašanje N1, ali bi bilo po njegovi oceni za Slovenijo dobro, da bi Golob aktivno, tudi kot kandidat na volitvah, stopil na politični parket, ni ovinkaril. “Da,” je odgovoril.

V političnem zakulisju je v zadnjih dneh zakrožila informacija, da je Janković pripravljen Golobu kot platformo za njegov nastop na parlamentarnih volitvah “odstopiti” stranko Pozitivna Slovenija, ki jo je ustanovil pred desetletjem.  Zanimalo nas je, ali to drži. “Stranka Pozitivna Slovenija je v mirovanju, če bi Robert Golob za to izkazal interes, v tem ne vidim nobenih težav, saj je bil soustanovitelj in podpredsednik stranke,” nam je dejal Janković. Spomnil je tudi, da je bil Golob njegova prva izbira za mandatarja po tem, ko je Pozitivna Slovenija zmagala na državnozborskih volitvah in se je sam umaknil. Vendar Golob iz osebnih razlogov tega povabila ni sprejel. “Druga izbira je bila Alenka Bratušek, ki je nato postala premierka,” je za N1 še dodal ljubljanski župan.

Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Če se ne bodo pojavile nove stranke, je sicer Janković prepričan, da bo na parlamentarnih volitvah prihodnje leto zmagala koalicija KUL. Odgovoru na vprašanje, ali bi se morala ta zediniti o skupnem mandatarskem kandidatu in ali naj bi bil ta iz vrst KUL ali morda kdo tretji, denimo Robert Golob, pa se je izognil. “To bo njihova odločitev,” je dejal.

Zanimalo nas je še, zakaj Janković meni, da je sprememba oblasti potrebna. Dolgo je namreč prevladoval vtis, da ljubljanski župan in premier Janez Janša bivata v nekakšni simbiozi. “Nikoli nisva bivala v simbiozi, saj sem že 40 let na levi politični opciji,” je poudaril Janković, ki se sicer na državnozborske volitve ne namerava podati. Ob tem je ponovno izpostavil svojo oceno, da mora v času epidemije covida-19 nekdo prevzeti vodenje in prav je, da je to predsednik vlade. “Zato tudi nisem želel z izjavami proti vladi dodatno razburjati javnosti. Je pa res, da Janez Janša s svojimi napačnimi odločitvami, predvsem pa s slabim in ponižujočim načinom komuniciranja ustvarja zmedo in nezadovoljstvo med ljudmi,” s kritikami aktualne vlade Janković ne skopari več.

Ljubljanski župan je v zadnjih dneh tudi že javno napovedal, da bo pred volitvami podprl nekoga v levem polu političnega prostora. “Z javno podporo bom počakal, dokler ne bo povsem jasno, kdo vse so kandidati,” je danes dejal za N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje