Janković ne priznava krivde, želi pričanje šefa Fursa Simiča

N1 video 05. Nov 202107:40 > 13:54 4 komentarji
Zoran Janković
Egon Parteli/N1

Ljubljanski župan Zoran Janković ne priznava očitanega kaznivega dejanja utaje davkov pri prodaji Mercatorjevih delnic podjetju Electa Inženiring njegovih sinov, ki se je zgodila pred 15 leti. Letos junija, ko je Furs že vodil Ivan Simič, je ta ponovno začel postopek zoper ljubljanskega župana, a ga je tudi že končal s sklepom, da ni bilo nepravilnosti. Tožilka Blanka Žgajner vztraja, da so te bile.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnjem predobravnavnem naroku v zadevi prodaje Mercatorjevih delnic podjetju Electa Inženiring poudaril, da očitanega kaznivega dejanja utaje davkov ne priznava.

Krivde za sodelovanje pri tem dejanju ne priznavata niti njegova sinova Jure in Damjan Janković, ki ju sicer danes na sodišče ni bilo.

Po polžje do sodišča

Jankoviću tožilstvo očita, da naj bi se izognil plačilu davka od dobička iz kapitala pri prodaji delnic Mercatorja. Sinova naj bi mu pri tem pomagala.

Ljubljanski župan naj bi leta 2004 s fiktivnimi posli delnice prenesel na podjetje Electa Inženiring v lasti njegovih sinov. Ob prodaji delnic trgovca leta 2006 (kupil jih je tujec) je Janković ustvaril prek šest milijonov evrov dobička. Kot je kasneje, ob pregledu poslovanja Electe, ugotovila davčna uprava, pa naj bi se izognil 103 tisoč evrom davka, ki bi ga plačal, če bi delnice prodajal kot fizična oseba. 

Ker je od prodaje delnic takrat minilo več kot pet let, davčna uprava Jankoviću ni mogla naložiti naknadnega plačila tega davka. Je pa davčna uprava podala ovadbo na policijo, je poročal portal Podcrto.si. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je nato septembra 2014 vložil ovadbo, do začetka sodne preiskave je nato minilo še dve leti, obtožnica je bila vložena oktobra 2019 in marca lani postala pravnomočna.

Ponoven nadzor Fursa ustavljen, Simič na prostor za priče?

Kot je bilo danes povedano na sodišču, pa je Furs letos junija ponovno začel postopek, in sicer na podlagi odločbe ministrstva za finance z dne 17. junija.

Po Jankovićevih besedah je bil tudi ponovni davčni inšpekcijski nadzor s sklepom, ki je datiran na 5. oktober, ustavljen, ker ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.  “Davčni organ … na podlagi zbranih dejstev in dokazov ne more dokazati izogiba davčnih obveznosti Zorana Jankovića,” navaja sklep, ki ga je Janković danes pokazal tudi medijem.

Jankovićeva obramba v nadaljevanju postopka predlaga tudi zaslišanje Ivana Simiča, ki je takrat Jankovića zastopal v davčnem postopku in danes vodi Furs. Simič je mesto vršilca dolžnosti direktorja Fursa zasedel z junijem, vlada ga je za polni mandat na čeu Fursa imenovala z 18. novembrom.

Tožilka vztraja

Tožilka Blanka Žgajnar kljub sklepu Fursa vztraja pri obtožbi. Tožilstvo je prepričano, da je Zoran Janković nadzoroval Electo Inženiring in bil še vedno lastnik delnic, ki so bile pri družbi parkirane le za čas do prodaje. S tem naj bi se izognil plačilu davka od kapitalskega dobička, saj dobička, ki ga je ustvaril pri prodaji in ga dobil na svoj račun kot vračilo posojila, ni prijavil davčni upravi.

“Ne glede na to, kaj se je odločil Furs, bomo v nadaljevanju postopka ugotavljali, ali so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja zatajitve finančne obveznosti. Tožilstvo vztraja, da so še vedno,” je dodala Žgajnerjeva.

Tako se bo sodni postopek s prvo glavno obravnavo nadaljeval 7. decembra.

Janković o šikaniranju

Zoran Janković je na drugi strani pričakoval, da bo tožilka obtožnico umaknila, kar pa se ni zgodilo. On in njegov odvetnik sta zatrdila, da v domnevno spornih poslih z Electo ni bil povezan. “Edino dejstvo je, da je direktor Electe moj sin. Vse ostalo je domišljijski spis Blanke Žgajner,” je dejal Janković. “Izraz parkiranja delnic v zakonodaji ni,” pa je med drugim poudaril Koščak.

Tožilki je Janković v izjavi za medije očital, da ima “burno domišljijo”. “Osebno menim, da gospa Blanka Žgajner ni in ne more biti v ponos tožilstvu,” je dodal. “Konec koncev imam tudi jaz svoje pravice,” je nadaljeval in se vprašal, česa si tožilka z nadaljnjimi obravnavami zares želi. Po Jankovićevi oceni tožilka izvaja “šikaniranje” in zlorablja inštitucijo sodišča.

“Odvetnik je glede na nove sklepe Fursa predlagal, naj tožilstvo stvar umakne, pa vidite, da daje dodatne dokaze. To, kar se dogaja, je posledica nekaterih ljudi, ki so se že pred hišno preiskavo dobili na temo Zoran Janković,” je dejal ljubljanski župan, pri čemer je med drugimi omenil Gorana Klemenčiča s KPK, Uroša Grošlja s Furs in tožilko Žgajnar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje