Janša: Kritika Sorosa ni antisemitizem

Slovenija 20. Okt 202117:03 > 17:18 5 komentarjev
Janež Janša
Borut Živulović/Bobo

Evropski judovski kongres (EJC) pričakuje opravičilo slovenskega premiera Janeza Janše za tvit, v katerem je evropske poslance označil za "Soroseve lutke". Tvit so ocenili kot antisemitsko namigovanje. Zgroženost nad Janševim četrtkovim tvitom so izrazili tudi v Judovskem kulturnem centru. Janša se je na omenjene kritike danes odzval na Twitterju, kjer je bil ponovno kritičen do Sorosa.

Janša je v prejšnji četrtek na Twitterju objavil sliko, ki prikazuje domnevne povezave judovskega milijarderja Georgea Sorosa z nekaterimi evropskimi poslanci in poslankami s pripisom “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu”. Tvit je objavil v povezavi z obiskom delegacije Evropskega parlamenta pod vodstvom nizozemske evroposlanke Sophie In ‘t Veld, ki je v Sloveniji preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Na fotografiji je kot Soroseva lutka bila tudi In ‘t Veld.

Upajo, da se bo Janša opravičil

Predsednik Evropskega judovskega kongresa (EJC) Moše Kantor je za MMC povedal, da v EJC upajo, da se bo premier Janša opravičil za svoje antisemitsko namigovanje. “Ta vrsta podob, ki namigujejo, da je Jud nekakšen mogočen lutkar, ki nadzira politike in izvaja neupravičen vpliv, ima zelo resne zgodovinske antisemitske konotacije in obuja izjemno skrb vzbujajoče obtožbe, ki so v preteklosti služile za upravičevanje napadov na Jude. Upamo, da se bo premier Janša opravičil za to namigovanje in zagotovil, da bodo vsakršni antisemitski motivi ostali zunaj slovenske politične in diplomatske razprave,” je za MMC sporočil Kantor.

Zgroženost nad Janševim tvitom je izrazil tudi direktor Judovskega kulturnega centra v Ljubljani Robert Waltl. “Zgroženi smo, pa hkrati čisto nič presenečeni nad nizkotnim antisemitizmom, ki ga v sramoto vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije po Evropi razkazuje Janez Janša,” je dejal za MMC. Waltl je opozoril še, da nekatere stranke in združenja “poveličujejo fašizem in nacizem ter zgodovinsko kolaborantstvo z njima in netijo sovraštvo v bolestnem hrepenenju po reprizi 30. in 40. let prejšnjega stoletja”.

Sicer pa se je predsednik vlade Janša danes zoper odzval na očitke o antisemitizemu. Na svojem Twitter profilu je zapisal: “Nekaj najbolj nizkotnega: Ko se nekdo, ki je kritiziran zaradi lastnega ravnanja, brani (ga branijo) tako, da kritiko razglasi za napad na cel narod, katerega pripadnik je. Kritika finančnega špekulanta Sorosa je toliko antisemitizem kot je kritika Tanje Fajon antislovenstvo.”

Da v Evropski uniji ni prostora za antisemitizem in družbena omrežja niso prostor za osebne napade na posameznike, so pred dnevi poudarili tudi v Evropski komisiji.  Janša je sporni tvit  izbrisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje