Janševe “provokacije” razburile evropsko politiko

Slovenija 14. Okt 202116:34 > 22:11 6 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Po tem ko je predsednik vlade Janez Janša zavrnil srečanje z evropsko delegacijo, ki se te dni mudi v Sloveniji, in se kasneje z nekaterimi evropskimi predstavniki spustil v besedni dvoboj na Twitterju, ga je k prenehanju s provokacijami pozval tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Glavnina evropske politike je Janševe zapise komentirala z ogorčenjem.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je slovenskega predsednika vlade Janeza Janšo “pod nujno” pozval, naj preneha s provokacijami zoper člane Evropskega parlamenta.

“Napadi nanje so tudi napadi na evropske državljane,” je zapisal in dodal: “Konstruktivno sodelovanje z rotirajočim se predsedstvom Sveta lahko temelji le na medsebojnem zaupanju in spoštovanju.”

Janša je Sassoliju odvrnil, da Slovenija ni kolonija. “Prosim, povejte svojemu poslancu, naj ne zlorablja imena Evropskega parlamenta za politične spletke in nesmiselne obtožbe Slovenije,” je čivknil. Zgolj iz zapisa ni mogoče zaznati, na koga natančno se Janša nanaša. Za tem je delil več tvitov o tem, da se je danes srečal s slovaško predsednico Zuzano Čaputovo.

Premier srečanje z delegacijo zavrnil

Odziv predsednika parlamenta je povezan z obiskom osemčlanske misije Evropskega parlamenta v Sloveniji, ki jo vodi evropska poslanka Sophie in ‘t Veld. V Sloveniji od srede do petka preverjajo stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Evropski poslanci se srečujejo s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe in medijev.

Sestali so se tudi s predstavnico društva javnih tožilcev, srečali pa naj bi se tudi s premierjem Janšo, pa je ta srečanje zavrnil. Ena od članic delegacije Assita Kanko je na Twitterju zapisala, da jo to dela besno. “Z nami se noče srečati, ima pa dovolj časa, da s svojimi objavami, tudi glede našega obiska, sproža viharje na tviterju,” je zapisala.

V stranki S&D so medtem izpostavili, da so imeli za Janšo več vprašanj o stanju pravne države in medijev v Sloveniji. Na to jim je med drugim odvrnil s vprašanjem: “Kdo ste vi?”, vprašal jih je tudi, kolikokrat so se srečali z nemško kanclerko, nizozemskim premierjem ali francoskim predsednikom.

Že dopoldan pa je premier na Twitterju delil sporočila o videoposnetku, ki naj bi ga evropska poslanka ‘t Veld prikrivala in cenzurirala, obenem je delil fotografijo evropskih poslancev, na kateri je po njegovih besedah “13 od 226 znanih lutk Sorosa v Evropskem parlamentu”. Omenjeno objavo je kasneje izbrisal.

Zver razočaran nad Sassolijem

Na Sassolijev zapis so se odzvali tudi nekateri slovenski evropski poslanci. Janši je pričakovano v bran stopil evropski poslanec Milan Zver, ki je na Twitterju zapisal, da je nad “neutemeljeno” izjavo predsednika Evropskega parlamenta “globoko razočaran”. “Ni vredna predsednika ene največjih demokratično izvoljenih inštitucij, ki bi moral biti neodvisen in kaže na nepoznavanje situacije v Sloveniji ter predstavlja nedopusten politični pritisk,” je dodal.

Po drugi strani sta Janševe zapise na družbenem omrežju najostreje obsodila evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki menita, da je Janša osebno žalil in sramotil evropske poslance. “Še posebej zavračava antisemitsko sporočilo, ki ga vsebuje premierjeva objava, in pomanjkanje osnovne človeške pietete do nedavno preminulega, v EU cenjenega ter spoštovanega predsednika stranke ALDE Hansa van Baalna. Gre za nizkotno in podlo dejanje tako za predsednika vlade kot za hkrati predsedujočega Svetu EU, kar se odseva tudi v precedenčnem odzivu predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija,” sta zapisala v sporočilu za javnost. Pokojnega van Baalna je Janša namreč vključil v grafiko “Sorosevih lutk”.

Evropska poslanka Tanja Fajon (SD/S&D) je zapisala, da se počuti osramočeno. “V nobeni članici EU me kot poslanko v okviru kakšne uradne delegacije Evropskega parlamenta še nihče ni obravnaval tako nizkotno. Upam, da bodo moji kolegi razumeli, da je Slovenija precej več od Janeza Janše,” je tvitnila.

Evroposlanci o “zlobnih” objavah

Evropski poslanec Malik Azmani, podpredsednik politične skupine Renew, ki ji pripada tudi in ‘t Veldova, je Janšev tvit o povezavah poslancev s Sorosem označil za zlobnega in antisemtskega, hkrati pa za “žalitev za vse delovne demokrate”, še posebej pokojnega nekdanjega predsednika skupine ALDE van Baalena. Janšo je pozval k umiku sporočila in k opravičilu. “V Evropski politiki ni prostora za tovrstno podlo blatenje,” je bil oster poslanec z Nizozemske.

Evroposlanec Zelenih Daniel Freund je tvit označil za “velik, umazan, antisemitski problem” in hkrati menil, da je to tudi velik problem največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi Janševa SDS. Podobno je menil tudi Pedro Marques iz skupine evropskih socialnih demokratov (S&D). “Orban je morda zapustil EPP, a je njegovi privrženci in vrednote niso,” je zapisal v tvitu. Janšo je obtožil preusmerjanja pozornosti – namesto da bi odgovarjal na vprašanja delegacije Evropskega parlamenta glede medijske svobode, raje po internetu širi teorije zarote, je zapisal.

Janšev tvit je najostreje obsodil tudi nizozemski premier Mark Rutte. “Tvit Janeza Janše o evropskih poslancih je neokusen,” je zapisal. Janša mu je nato odgovoril, naj raje zaščiti svoje novinarje, da “jih ne bodo morili na ulicah”. V enem od prejšnjih tvitov je tudi izpostavil, da je “Nizozemska tista, kjer je bil ubit zadnji novinar v EU”. Julija je namreč po napadu sredi Amsterdama umrl nizozemski novinar Peter R. de Vries. Nizozemska vlada je mnenje o Janševih zapisih posredovala tudi slovenski veleposlanici v Haagu Sanji Štiglic. Na nizozemskem zunanjem ministrstvu so obsodili imenovanje nizozemskih poslancev za Sorosove lutke in kot neprimerno označili izpostavljanje pokojnih poslancev.

Na tvite opozorili tudi Evropsko ljudsko stranko

Več evropskih poslancev je na sporno tvitanje Janše opozorilo tudi največjo politično skupino v Evropskem parlamentu, Evropsko ljudsko stranko, katere del je tudi Janševa SDS. Zvečer se je oglasil tudi Jeroen Lenaers, vplivni nizozemski evroposlanec iz vrst EPP.

“Demokracija pomeni spoštovanje izvoljenih parlamentarcev, četudi imaš nasprotna politična stališča. Izogibajmo se žalitvam, teorijam zarote in zlorabam nacionalnih tragedij in se pogovarjajmo spoštljivo in vsebinsko,” je pozval poslanec, ki je tudi član odbora za državljanske pravice in svoboščine, katerega del je omenjena misija Evropskega parlamenta, ki je na obisku v Sloveniji.

Tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve je “Slovenijo” pozval k spoštljivi razpravi. “Dvomljivi napadi na evropske poslance nimajo mesta v našem demokratičnem življenju. Potrebujemo spoštljivo razpravo, ne pa provokacij,” je tvitnil.

Ostra izmenjava tudi z evropsko in nacionalno Levico

Že v torek je bil slovenski premier na Twitterju oster tudi do delegacije politične skupine Levice v Evropskem parlamentu, ki je bila na obisku v Sloveniji. Ti so sicer najprej napadli Janševo vlado in Slovenijo označili za “laboratorij skrajne desnice”, s tem pa najbolj primerno prizorišče za “načrtovanje odpora”. “Zgodovina 20. stoletja je za nas opozorilo, za Janšo pa je priročnik”, so zapisali v tvitu.

Janša pa jih je označil za “tiste, ki bi spremenili sistem, razgradili parlamentarno demokracijo, nacionalizirali stanovanja ter podjetnike nagnali z bajoneti v morje”. Slovensko Levico je ob tem še označil za “politično krilo teroristične antifa”, kar je potem vzbudilo ostre odzive evropskih poslancev iz Levice, ker da nikakor niso teroristi. Evropski poslanec Konstantinos Arvanitis, ki je tudi član delegacije, ki se mudi v Sloveniji, je dejal, da je Janšev napad “srhljiv in drzen”, njegova odpoved srečanja pa strahopetno dejanje.

Odpovedano tudi srečanje z ministrstvom za kulturo

Prav tako je bilo odpovedano srečanje z delegacijo ministrstvu za kulturo pod vodstvom državne sekretarke Ignacije Fridl-Jarc. Kot so pojasnili na ministrstvu, so želeli pogovor posneti “za interne potrebe”, predvsem “za pripravo zapisnika in arhiv ministrstva”, a so v delegaciji Evropskega parlamenta to zavrnili. To odločitev skupine so na ministrstvu ocenili za nerazumno in nato odpovedali napovedano srečanje.

Pogovori delegacije Evropskega parlamenta sicer potekajo za zaprtimi vrati in so zaupne narave, zato snemanje ni predvideno. Zapleta z ministrstvom za kulturo pa v delegaciji zaenkrat še niso komentirali.

Odpovedano je bilo tudi srečanje s pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem, pa se je evropska zasedba kljub temu uspela srečati z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu.

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev bo obisk v Sloveniji nadaljevala še v petek. Sestali se bodo z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, petimi poslanci državnega zbora in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco. Ob zaključku obiska pa bodo popoldne pripravili tudi novinarsko konferenco.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje