Janša napovedal vrnitev diplomatskega predstavnika v Kijev

Slovenija 21. Mar 202206:24 > 07:12 10 komentarjev
Janez Janša
REUTERS

Slovenija bo ta teden v Kijev poslala nazaj svojega diplomatskega predstavnika z ekipo.

“Slovenija bo naslednji teden v Kijev nazaj poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo,” je v nedeljo prek Twitterja napovedal slovenski premier Janez Janša.

Dodal je, da so vsi “prostovoljci”. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU. “Delamo na tem, da bo EU ravnala enako,” je še zapisal premier in dodal, da Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni. Janša je sicer ta teden v pogovoru za Televizijo Slovenija spomnil, da so številni pomembni diplomati Ukrajino zapustili že dneve pred začetkom invazije, zaradi česar so se v državi po njegovih besedah počutili osamljeni in zapuščeni. Pojasnil je, da je bila vrnitev diplomatskega predstavnika EU prvi predlog po vrnitvi trojice premierjev članic EU, ki so v tem tednu obiskali Kijev – poleg Janše sta bila to še poljski in češki premier Mateusz Morawiecki in Petr Fiala. V ukrajinski prestolnici sta po Janševih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana.