Janša nezadovoljen z odzivom Pahorja

Slovenija 25. Okt 202117:38 > 18:59 4 komentarji
Janez Janša
Žiga Živulovič jr./Bobo

Predsednik države Borut Pahor se je po oceni premierja Janeza Janše premalo odločno izrekel o grožnjah, ki so jih s pisemskimi pošiljkami dobili nekateri politiki.

“So grožnje s silo in so hujše grožnje s smrtjo. Te očitno za Boruta Pahorja niso problem. Ker ideološka dediščina,” je o odzivu Boruta Pahorja glede pošiljk z grožnjami na Twitterju zapisal premier Janez Janša.

Že pred tem je Janša na Twitterju zapisal, da “že 7 dolgih let čakamo, da bo predsednik republike Borut Pahor obsodil grožnje s smrtjo na enak način, kot v času, ko so grozili njemu ko je bil PV. Ter terjal enako ostro ukrepanje in enake sankcije.”

Pahor se je dogodke glede pisemskih groženj odzval na današnjem dnevu odprtih vrat v predsedniški palači ob državnem prazniku, dnevu suverenosti. V svojem odzivu je dejal, da ga skrbi ton javne razprave v naši domovini.

“Ni dvoma, da imamo različna stališča. Ko se javnosti, široki javnosti, začenja dozdevati, da se politiki ne trudimo dovolj za to, da bi se poslušali in slišali, se ustvari vtis, da je godrnjanje, prepiranje, tudi grd in nespoštljiv jezik legitimen. In da pravzaprav, če ni grd, če ni nespoštljiv, če ni surov, ni slišan. To so zdaj taki časi,” je dejal Pahor.

“Rad bi, da razumemo, da to lahko pripelje do okoliščin, v katerih bodo grožnje s silo – in temu smo bili priča tudi v zadnjih dneh – postale naša stvarnost. Mislim, da moramo zelo glasno in jasno reči, da smo demokratična družba in da vse lahko uredimo na miren način in da grožnje s silo, izgredi, nasilništvo v naši demokratični družbi nimajo prostora in jih moramo vsi zavrniti. Poskušamo narediti vse, da izgredom, nasilju, grožnjam z nasiljem ne damo domovinske pravice v tej državi. To je tudi moj odgovor na zadnje dogodke, v zadnjih dneh,” je v odzivu na grožnje politikom še povedal predsednik države.

Kdo vse je dobil pošiljko z grožnjo?

V petek sta Janša in obrambni minister Matej Tonin na domača naslova prejela ovojnici, v katerih sta bili grožnji s smrtjo. V ovojnici sta bila še naboja. Grožnje so dobili še notranji minister Aleš Hojs, prvak SNS Zmago Jelinčič in pa poslanska skupina DeSUS. Ob tem sta k Toninovim domov prišla dva neznanca, ki sta rekla, da opravljata meritve za T2.

Kot je povedal Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, policija obravnava dogodek po 135. členu kazenskega zakonika. Kazen za to kaznivo dejanje je predpisana z zaporom do dveh let.

Pregon za omenjeno kaznivo dejanje se začne na predlog, policija pa je še vedno v fazi pridobivanja teh predlogov. “Nekatere predloge smo že pridobili. Ker je teh pošiljk več, pa bomo z osebami, ki bi lahko bile ogrožene, opravili razgovor in poskušali pridobiti njihove predloge za pregon,” je povedal. Belšak podrobnosti preiskave, zaradi varovanja podatkov, sicer ni smel razkriti, je pa povedal, da so bili v pošiljkah naboji, namenjeni za dolgocevno orožje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje