Janša o Golobovih obljubah upokojencem: “To je malo krepkejši blažev žegen”

Slovenija 24. Maj 202314:53 28 komentarjev
Janez Janša, Robert Golob, pokojnine
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je kritično ocenil 1,8-odstotno povišanje pokojnin in božičnico za upokojence, ki ju je obljubil premier Robert Golob. SDS bo predlagala višji zimski dodatek, je napovedal Janša.

Koalicija bo letos upokojencem namenila dodatnih 100 milijonov evrov, je ob odprtju letošnjih Dni medgeneracijskega sožitja povedal predsednik vlade Robert Golob. Naštel je štiri ukrepe, in sicer 1,8-odstotno uskladitev pokojnin, nov božični dodatek ter spremembe pri vdovskih in invalidskih pokojninah.

Uskladitev spet samo za november in december?

Poslanci koalicije so nekatere od sprememb danes vložili v parlamentarno proceduro kot amandmaje k spremembam proračuna. Iz dokumentov je razvidno, da bi za 1,8 odstotka višje pokojnine upokojenci prejeli v novembru in decembru letos, božični dodatek, ki se se uradno imenuje “zimski letni dodatek”, pa bi bil izplačan najpozneje z decembrsko pokojnino, torej 28. decembra. Upokojenci bi ga  prejeli v znesku, ki bo enak 40 odstotkom poletnega letnega dodatka. Zimski letni dodatek bi torej znašal med 58 in 182 evrov.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je dejal, da je zimski dodatek "zelo v redu", vendar je po njegovem predlog prenizek. Napovedal je, da bo SDS predlagala spremembo, tako da bi bili zneski zimskega dodatka enaki kot pri poletnem dodatku, ki ga upokojenci vsako leto dobijo z junijsko pokojnino.

Tudi s predlagano uskladitvijo pokojnin Janša ni zadovoljen. "To je podobno kot lani, a mnogo manj," je dejal, "tisti z nizkimi pokojninami 1,8 odstotnega povišanja niti občutili ne bodo. To je še slabša šala kot lansko zimo."

Lani je Golobova vlada izvedla začasno, dvomesečno uskladitev pokojnin za lanski november in december. Takratno začasno povečanje pokojnin je bilo 4,5-odstotno.

Uskladitev, ki jo namerava Golobova vlada izvesti letos novembra, pa ne bo začasna, nam je zagotovil predsednik zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik, ki je danes malo pred Golobom nagovoril udeležence Dni medgeneracijskega sožitja.

Na splošno je sicer Janša današnje Golobove napovedi opisal kot "malo krepkejši blažev žegen". "Če damo skupaj vse dodatke in dvomesečno povečanje, to ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija," je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje