Janša o vloženih interpelacijah: Gre za tragikomično nagajanje

Slovenija 08. Sep 202120:15 > 20:15 2 komentarja
Janež Janša
Borut Živulović/Bobo

Premier Janez Janša je danes komentiral vlaganje interpelacij. Kot nekoliko tragikomično in kot nagajanje je ocenil, da se interpelacije vlagajo zadnje mesece mandata vlade in ocenil, da zanje ni tehtnih razlogov. Vprašal se je, kako bi se opozicija soočila z epidemijo, če je največ, o čemer se lahko dogovorijo, to, kako bodo vložili interpelacijo.

“Zadnje mesece pred koncem mandata opozicija običajno ne vlaga interpelacij, ampak se osredotoči na predstavitev programa in skuša dokazati, da je boljša alternativa od vlade,” je za Planet TV dejal predsednik vlade Janez Janša ob vloženih interpelacijah šolske ministrice Simone Kustec in pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča.

Ob tem se je obregnil ob opozicijske stranke ter njihove pogovore o sodelovanju in dejal, da če je največ, o čemer se lahko dogovorijo, to, kako bodo vložili interpelacijo, “kako bi se potem soočili z epidemijo, s kompleksnimi problemi, s katerimi se sooča vlada in kjer se je treba vsako uro dogovoriti več stvari, kot so se oni sposobni dogovoriti v štirih letih”. “Kako si lahko kdo predstavlja, da bodo takšni ljudje sposobni podpisati koalicijsko pogodbo o tem, da bodo naredili nekaj pozitivnega,” je bil oster tudi za Televizijo Slovenija.

V NSi niso bili seznanjeni s postopki proti Dikaučiču

O vloženih interpelacijah je danes ob robu vladnega obiska na Goriškem govoril tudi prvak koalicijske NSi Matej Tonin. Vsebinsko jih ni komentiral, dejal je le, da je stvar predlagateljev, če mislijo, da je najbolj pametno vlagati energijo v to smer. “Meni pa se zdi prav, da mi našo energijo vlagamo v izzive, ki nas čakajo, kot so covidna kriza, gospodarsko okrevanje, digitalizacija in še mnogo drugih stvari. Gre za stvar prioritet. Mi smo se odločili, da bomo predvsem poskušali Slovencem pokazati rešitve, oni so se odločili, da bo njihova prioriteta kazati na stvari, ki jih po njihovo vlada dela narobe,” je navedel.

Na vprašanje Televizije Slovenija, ali so bili v NSi s postopki, ki tečejo proti Dikaučiču, seznanjeni, pa je dejal, da ne. Komentiral je tudi izjave opozicijskih strank o možnostih povolilnega sodelovanja. Ko je dejal, ga včasih preseneča, da “stranke postavljajo neke pogoje in se ves čas vidi neko izključevanje”. Spomnil je na proporcionalni volilni sistem, zaradi katerega je vsaka vlada koalicijska. NSi ima jasen program in sodelovala bo v vladi, če bo pri pogajanjih s komerkoli ocenila, da bo ta program lahko v zadostni meri uresničila, je še pristavil Tonin.