Janša o združevanju muzejev: “Ni še prepozno, da se ta sramota ne zgodi”

N1 video 24. Okt 202213:37 > 14:12 11 komentarjev
Lojze Peterle, Janez Janša
Husmir Deljanin/N1

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je odločila, da Muzej slovenske osamosvojitve združi z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod. Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne institucije, ki jo je ustanovila vlada Janeza Janše, tako ne bo več, na kar so se ostro odzvali v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. "Slej kot prej se bo to izkazalo za strel v lastno koleno," je med drugim menil Janša. Iz poslanske skupine SDS so sicer kasneje sporočili, da so vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo, na kateri želijo razpravljati o napovedi ministrice Vrečko "o likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve".

Na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so Lojze Peterle, predsednik združenja, Janez Janša, predsednik SDS in član predsedstva VSO, ter predsednik SLS Marko Balažic spregovorili o predlogu ministrice za kulturo Aste Vrečko, ki načrtuje združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Vsi govorniki so obsodili ukinitev muzeja, ki ga je marca lani kot samostojno enoto ustanovila vlada Janeza Janše in začasno deluje v prostorih na Jamovi cesti v Ljubljani. Peterle, ki je po lastnih navedbah pred kratkim obiskal muzej solidarnosti v Gdansku na Poljskem, je povedal, da se je zaradi ministričine odločitve, da ukine samostojno muzejsko enoto, zamislil nad stanjem duha dobrih trideset let po osamosvojitvi Slovenije in njenem mednarodnem priznanju, ki ga je označil za “krono osamosvojitve”. Obsodil je, da se projekt muzeja označuje za ideološkega, da se govori o “zaslugarjih”. Pred tremi desetletji je bilo več “kulture, dialoga, spoštovanja”, današnjemu stanju pa po njegovem ustreza beseda “zdraha”.

Peterle je bil še posebej kritičen do tega, kako je ministrica sprejela odločitev – kot je dejal, je ministrica “brez komunikacije in razprave” pred dejstvo postavila “dve demokratično ustanovljeni ustanovi državnega pomena”.

“Rad bi, da muzej ostaja tak in s takim namenom, kot je bil ustanovljen,” je dejal Peterle. “Muzej ni ideološki, pač pa kulturni projekt, ustanovljen, da se po kriterijih muzejske stroke posveti slovenski osamosvojitvi,” je dodal.

VSO kot domoljubna in veteranska organizacija odločno protestira zoper ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, tudi zato, ker “si ne moremo privoščiti, da bo muzej pod eno vlado zaprt, pod drugo odprt”. “Muzej osamosvojitve si v strukturi slovenskih muzejev zasluži dostojno mesto in samostojen muzejski naslov. Ne more biti dodatek, pododdelek nekje v kleti neke druge ustanove,” je sklenil, pri čemer je napovedal, da bo VSO uporabilo vsa “demokratična sredstva” v podporo delovanju muzeja. Ni izključil niti demonstracij, kar je ponazoril s šalo, da imajo pri sebi že še kakšno kolo.

VSO, Lojze Peterle
Husmir Deljanin/N1

Do združitev muzejev je bil kritičen tudi nekdanji premier Janša, pod čigar okriljem je bil muzej ustanovljen. “Ne poznam države, v kateri bi se ukinjal muzej, ki obeležuje spomin na njen nastanek. Upam, da se Slovenija ne bo vpisala na ta seznam,” je dejal. Pozval je vladajoče, naj ne sprejmejo predloga ministrice Vrečko.

“Ta institucija je bila ustanovljena z vladnimi akti, kar pomeni, da ima vlada v rokah škarje in platno. Če je bilo to usklajeno v vladni koaliciji, je to zelo žalostno. Ni še prepozno, da se ta sramota ne zgodi. Slej kot prej se bo to izkazalo za strel v lastno koleno,” je še povedal nekdanji premier.

Predsednik stranke SLS Balažic je izrazil pričakovanje, da bi bili v ustanovi, kot je Muzej slovenske osamosvojitve, predstavljeni prispevki vseh – “od Ivana Omana do Milana Kučana“, saj so “dojeli klic zgodovine in popeljali Slovenijo na pot demokracije”. Ob tem, ko je zapiranje Muzeja označil za nerazumno potezo, je dejal, da bi si tovrstne muzeje želel po različnih slovenskih krajih.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi članica sveta zavoda Muzeja slovenske osamosvojitve Alenka Puhar, ki je opozorila, da registra, kaj slovenski muzeji zbirajo, “enostavno ni”. Zaradi tega je menila, da je argument za združevanje, ki pravi, da različni muzeji že zbirajo gradivo iz osamosvojitve, “prisiljen”.

Poslanci poslanske skupine SDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo, na kateri želijo razpravljati o napovedi ministrice Vrečko “o likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve”. Predlagajo sprejetje dveh sklepov. Prvi sklep predvideva poziv Odobora ministrstvu za kulturo, “da ustavi vse postopke za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve”, drugi pa, da Odbor za kulturo vlado pozove, “da svoje ustanoviteljske pravice in obveznosti Republike Slovenije do Muzeja slovenske osamosvojitve izvaja v sklad s Sklepom o ustanovitvi javnega zavoda Muzej slovenske osamosvojitve (Uradni list RS, št. 31/21 z dne 5. 3. 2021)”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje