Janša pozval k soočenju ena na ena. Kaj mu odgovarja Golob?

Slovenija 14. Apr 202218:02 > 15. Apr 2022 14:20 25 komentarjev
Borut Živulović(Bobo)/Žiga Živulović(Bobo)

Predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Facebook pozval, da bi se s predsednikom stranke, ki bo po anketah najbližje SDS, prihodnjo sredo soočila ena na ena na "nevtralnem terenu". Prvak Gibanja Svoboda Robert Golob, ki ga je očitno imel Janša v mislih, te možnosti povsem ne izključuje, se mu pa zdi malo verjetna. Predvsem ocenjuje kot podcenjujoče, da kdorkoli pet pred dvanajsto postavlja svoja pravila. Prav tako pa se zdi malo verjetno, da bi prišlo do skupnega predvolilnega nastopa prvakov strank Gibanje Svoboda in KUL.

Predsednik SDS Janez Janša je na Facebooku objavil poziv: “V sredo, 20. aprila, dopoldan ponujamo soočenje 1:1 na nevtralnem, skupaj dogovorjenem terenu, tistemu, ki bo po anketah najbližje SDS.” V nadaljevanju je napisal, da bi soočenje potekalo brez posrednika, kandidata pa bi drug drugemu postavila po deset programskih vprašanj. Janša bi čas za odgovor in repliko omejil na tri minute, vsem zainteresiranim medijem pa bi zagotovil neposreden prenos oziroma spremljanje. “Izključevanje je škodljivo, tekmovanje programov pred volitvami pa koristi ne samo volilcem, ampak tudi kandidatom in strankam. Več glav več ve,” je svoj poziv zaključil Janša.

Ker vse kaže, da bo tudi prihodnji teden po javnomnenjskih merjenjih Slovenskim demokratom najbliže stranka Gibanje Svoboda, smo njenega predsednika Roberta Goloba povprašali, kaj meni o Janševi ideji. Golob predlaganega soočenja kategorično sicer ni zavrnil, se mu pa zdi malo verjetno, da bi do njega prišlo. Kot nam je dejal, bo ob predlagani uri v Mariboru, stranka pa da ima že vse termine za soočenja fiksirane. “Predvsem pa se mi zdi podcenjujoče, da začne pet pred dvanajsto nekdo, pa naj bo to kdorkoli, postavljati svoja pravila, ki naj bi veljala za neko posebno priložnost. Vsak dan potekajo soočenja in ne vem, zakaj bi morali iz tega delati tako dramo.” Ob tem je Golob poudaril, da ne beži od soočenja s premierjem Janšo, da pa je v njegovem pozivu prepoznal zgolj šov. “Prikazati hoče, kako je on tisti, ki ves čas nekaj ponuja, mi pa ga vseskozi zavračamo. V resnici pa je to, kar ponuja, zgolj prikrajanje pravil sebi na kožo.” Prvak Gibanja Svoboda je še dodal, da se njegova stranka ne udeležuje zgolj tistih soočenj, ki jih organizirajo mediji v strankarski lasti, na ostala povabila medijev pa se odzovejo.

Tako se Gibanje Svoboda ne udeležuje soočenj, ki jih družno pripravljata Planet TV in Nova24TV. SDS je do začetka tega tedna na predvolilna soočenja pošiljala podpredsednika oziroma druge predstavnike stranke; prvo, ki se ga je udeležil prvak Janez Janša, je bilo torkovo soočenje na Kanalu A, na katerem je bil navzoč tudi Golob.

Malo možnosti za skupni predvolilni dogodek prvakov peterice levosredinskih strank

Prenapolnjen urnik prvakov strank Gibanje Svoboda in KUL naj bi bil tudi eden od razlogov, da obstaja malo možnosti za organiziranje predvolilnega dogodka, ki bi se ga skupaj udeležili Golob, Tanja Fajon (SD), Alenka Bratušek (SAB), Marjan Šarec (LMŠ) in Luka Mesec (Levica). V zadnjih dneh je bilo sicer mogoče slišati več napovedi o njihovem skupnem nastopu po zgledu iz leta 2008, ko so nekaj dni pred volitvami volilke in volilce na Prešernovem trgu družno nagovorili predsedniki takratnih levosredinskih opozicijskih strank: Borut Pahor (SD), Gregor Golobič (Zares) in Katarina Kresal (LDS). Ob zaključku prve Janševe vlade so pozvali, naj gredo ljudje na volitve in izglasujejo spremembo. Z dobrimi 30 odstotki glasov je tedaj slavila SD, poleg nje pa so bile v Pahorjevi vladi še stranke Zares, LDS in Desus.

koalicija kul
Twitter Marjan Šarec

Očitno pa natrpan urnik ni edini razlog, da je tokrat za tovrsten dogodek malo možnosti. Golob nam je povedal, da je bil sam skupnemu nagovoru volilcev naklonjen, a po njegovih informacijah znotraj KUL glede tega ni soglasja. Nekateri naši sogovorniki iz vrst KUL pa so dejali, da s skupnim dogodkom predsednikov petih levosredinskih strank nimajo težav, vendar bi te morale nastopiti kot enakovredne partnerice in  torej Golobova stranka ne bi smela dominirati.

Prvak Gibanje Svoboda sicer vztraja, da so stranke KUL naravne zaveznice njegove stranke, in zanika navedbe, da si v prihodnji koaliciji, če jo bo vodil on, ne želi Levice. V zadnjih dneh so se namreč okrepili namigi, da se Golob o povolilnem sodelovanju dogovarja s posamezniki iz Nove Slovenije. “Levica je za marsikoga moteča, morda tudi za koga znotraj KUL, zagotovo pa ni moteča za Gibanje Svoboda.” Po Golobovih navedbah sta si morda prav s prvakom Levice Luko Mescem “manj narazen” kot s predsednikom katere od drugih strank KUL. “Izhajamo sicer iz drugih izhodišč in imamo različen stil, a je kompatibilnost velika – tudi zato, ker sva se z Mescem sposobna o temah, pri katerih imava različna stališča, spoštljivo in prav nič tekmovalno pogovarjati,” je še dejal prvak Gibanja Svoboda.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje