Janša: V Ukrajini ne gre samo za vojno, gre za etnično čiščenje ob Črnem morju

Slovenija 14. Mar 202211:47 > 15:05 3 komentarji
Janez Janša
Matija Sušnik/DZ

Na poslanska vprašanja v DZ danes odgovarja premier Janez Janša. V odgovoru poslanki NeP Janji Sluga je s torkom napovedal regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov. O vojni v Ukrajini pa je dejal, da "ne gre samo za vojno, gre za etnično čiščenje območja ob Črnem morju". Dejal je, da če se agresija ne zaustavi, bomo v mesecu dni govorili o 10 ali 15 milijonih beguncev in največji človeški tragediji v Evropi po drugi svetovni vojni.

Pred poslanskimi vprašanji, na katera bo danes v državnem zboru odgovarjal premier Janez Janša, so poslanci odločali o odločitvi kolegija predsednika DZ, da se predlog zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma obravnava po nujnem postopku. Poslanci so potrdili odločitev kolegija predsednika državnega zbora. Nujnemu postopku so nasprotovali poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB, ki se jim ne zdi prav, da bi urad za preprečevanje pranja denarja mesec pred volitvami dobil prevelika pooblastila.

S poslanskimi vprašanji premierju je začel poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zaradi ksenofobične vsebine svojega vprašanja prejel opomin predsednika DZ Igorja Zorčiča, tudi premier Janša pa je njegovo izrazoslovje označil za neprimerno. Poslanka LMŠ Jerca Korče je pred tem povedala, da se odrekajo poslanskemu vprašanju, saj so v odgovoru premierja pričakovali dodatne manipulacije in zavajanja.

Nepovezana poslanka Janja Sluga je vprašala premierja, v katerem svetu živi, ob čemer se je nanašala na njegovo izjavo, da “na mizah morda ne bo več 10 vrst rogljičkov, a da lačni ne bomo”. “Kdaj se bo ta vlada končno premaknila in ne le spremljala stanja, temveč začela sprejemati sistemske ukrepe za blažitev višanja cen energentov in drugih življenjskih potrebščin?” je vprašala.

Janša ji je odgovoril, da je bilo slišati veliko kritik, a nobenega predloga, kakšne sistemske ukrepe bi bilo treba sprejeti. “V tem trenutku se sprejemajo interventni ukrepi, njihov obseg pa je določila Evropska komisija pred dvema mesecema, DZ pa s sprejetim interventnim zakonom pred kratkim. Nisem srečal nikogar, ki bi solidarnostni energetski dodatek vrnil. Če ga kdo pozna, naj mi ga pokaže. Položnice za elektriko so zadnji mesec bistveno nižje. Govoriti, da vlada ni nič naredila … Zamrznili smo plačila omrežnin, zato je strošek ljudi bistveno manjši in bo tako še nekaj časa,” je dejal.

Glede cen naftnih derivatov je dejal, da ima Slovenija dovolj zalog v primeru, da bi bile dobave bistveno motene. “Slovenija ima zakone o reguliranju cen na trgu za primere, ko te lahko naraščajo ne glede na ekonomske pogoje. Vlada bo sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov,” je napovedal. Dejal je, da so trošarine v Sloveniji že na najnižji stopnji. “Ko je bila problem cena kurilnega olja, smo zamrznili marže. Iz blagovnih rezerv bomo intervenirali, ko bo derivatov zmanjkovalo. Za to so blagovne rezerve, ne moreš jih uporabiti, da vplivaš na cene na trgu,” je še dodal premier.

O vojni v Ukrajini v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa je premier Janša rekel, da se je 24. februarja svet spremenil, a da mi tega še nismo dojeli. “Tisti, ki smo spremljali kalvarijo v balkanskih vojnah, vidimo to primerjavo, kaj se je dogajalo v delih BiH in kaj se zdaj dogaja v Ukrajini. Ne gre samo za vojno, gre za etnično čiščenje priobalnih mest ob Črnem morju. Ko seštejemo vse te trende, je jasno, da če se agresija ne zaustavi, bomo čez mesec dni govorili o 10 ali 15 milijonih beguncev. To bo veliko večja begunska kriza kot po vojni v Siriji in daleč največja človeška tragedija po drugi svetovni vojni v Evropi.” Če bo Rusija šla naprej, se bo vzpostavila nova železna zavesa z vsemi varnostnimi in ekonomskimi posledicami, je opozoril.

Glede varnostnih razmer je dejal, da varnost lahko zagotavljamo na dva načina, da krepimo lastno moč in da skušamo zmanjšati tveganja iz okolice. “Oboje delamo,” je dodal. Dejal je še, da se je v preteklosti za vojsko namenjalo premalo, kar se skuša zdaj popraviti. “Zdaj, ko grmi v okolici, se zavedamo, kako tragično resne so bile v preteklih letih ocene o nepripravljenosti Slovenske vojske,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje