Janša predsedovanje Svetu EU ocenjuje kot uspešen projekt

Slovenija 31. Dec 202114:03 3 komentarji
Janša
Olivier Hoslet/ Pool via REUTERS

Premier Janez Janša je danes slovensko predsedovanje Svetu EU, ki se z današnjim dnem izteka, označil za uspešno. V nagovoru sodelavkam in sodelavcem je poudaril, da je bil ta zahteven in odgovoren projekt velik izziv in obenem izjemna priložnost. Doseženi so bili številni vsebinsko pomembni premiki, je ocenil.

Premier Janez Janša je poudaril, da je bilo leto, ki se izteka, posebno – Slovenija je praznovala 30. obletnico samostojnosti in že drugič predsedovala Svetu EU. “Ta zahteven in odgovoren projekt je predstavljal velik izziv in hkrati izjemno priložnost. Predvsem priložnost, da samim sebi, pa tudi drugim pokažemo in dokažemo, da imamo ideje, znanje ter ambicijo aktivno sooblikovati sedanjost in prihodnost Evrope,” je povedal v nagovoru, ki ga je na spletni strani objavilo slovensko predsedstvo.

“Ugotavljamo, da smo to priložnost izkoristili. Projekt predsedovanje je bil uspešen,” je dejal in dodal, da so kljub še vedno izjemno težkim epidemiološkim razmeram uspeli večino načrtovanih dogodkov, tudi na najvišji ravni, izpeljati v živo. “Organizacija dogodkov je bila na visoki ravni, gostje so Slovenijo zapuščali z lepimi vtisi,” je dejal.

Janša: Predsedovanje je bilo skupinski projekt

Izpostavil je še, da so bili vsebinski premiki številni in vsebinsko pomembni. “Prioritete, ki smo si jih zastavili ob začetku predsedovanja, so se izkazale za dobro premišljene, ob tem pa smo se morali odzivati tudi na številne nepredvidene krizne situacije,” je povedal.

Na koncu je še poudaril, da je bilo predsedovanje skupinski projekt, v katerem vsak predstavlja pomemben kamenček v mozaiku končnega uspeha. “Dokazali smo, da skupaj zmoremo,” je sporočil sodelavkam in sodelavcem in se vsem zahvalil za prizadevanja in vse neprespane noči.

“Naj bo vaš ponos in samozavest ob uspešno izpeljanem projektu popotnica za nadaljnji razvoj naše domovine ter za suveren položaj Slovenije v Evropski uniji in svetu,” je še zaželel premier.

Slovenija danes tako zaključuje svoje drugo polletno predsedovanje Svetu EU in ga v soboto predaja Franciji. Zunanji minister Anže Logar je nedavno med dosežki izpostavil soglasje med državami članicami na področjih odpornosti unije za prihajajoče krize, vključno z zdravstvenimi in kibernetskimi grožnjami, in digitalne preobrazbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje