Janša: Slovenci zgodovinsko nikomur nismo nič dolžni

Slovenija 23. Dec 202121:17 > 22:20 11 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti je slovenski premier Janez Janša imel slavnostni govor, v katerem je poudaril vse, kar je Slovenija dosegla v 30 letih od osamosvojitve. Izpostavil je, da smo se "osamosvojili na zelo poseben način, s svojevrstno inovacijo in da zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni". Dejal je še, da smo pred tremi desetletji verjeli, da je z občutkom drugorazrednosti opravljeno, zdaj pa, da se zdi, da se moramo s tem še vedno ukvarjati.

“Ob dnevu samostojnosti in enotnosti se spominjamo časa, ko smo si edinkrat kot narod sodbo napisali sami. Na plebiscitu, enotno, na najbolj demokratičen način, ki je možen. Ter jo nato uspešno uveljavili vsemu navkljub,” je v govoru na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti dejal slovenski premier Janez Janša. Dodal je, da “počenega groša niso stavili na naš uspeh”, a smo kljub temu uspeli.

Premier je izpostavil, da smo pred 30 leti verjeli, da smo z občutki drugorazrednosti opravili, zdaj pa da se zdi, da se moramo s tem še vedno ukvarjati. “Ob osamosvojitvi smo se zavedali, da če želimo, da nas priznajo drugi, se moramo priznati sami. /…/ Pri tem se pojavlja vprašanje, ali nas danes drugi vidijo kot en kup nesreči in dolino solz,” je dejal.

“Osamosvojili smo se z inovacijo. Slovenci zgodovinsko nismo nikomur nič dolžni. Ne sosedom, ne Evropi in ne svetu, Vse, kar smo dosegli, smo si izborili sami. /…/ Vemo, da smo zmogli takrat in da enako zmoremo danes. Ne samo, da vemo, to dokazujemo. Zato se ne počutimo drugorazredne ne v EU in ne v svetu,” je še povedal predsednik vlade.

V nadaljevanju govora je Janša naštel, kje je Slovenija v svetovnem merilu po 30 letih obstoja. Med drugim je omenil, da ustvarimo več kot v katerikoli državi na bivšem ozemlju SFRJ, da smo po svetovni statistiki med 10 najbolj varnimi državami na svetu, sedmi najbolj zeleni in trajnostni na svetu, Lonely Planet pa nas je uvrstil med najboljše turistične destinacije na svetu. Hkrati se Slovenija uvršča na 10. mesto lestvice Unicefa, kar se tiče blaginje otrok.

Janez Janša, Urška Bačovnik Janez Janša, Urška Bačovnik
Žiga Živulović jr./BOBO
Omar Naber Omar Naber
Žiga Živulović jr./BOBO
Dan samostojnosti in enotnosti Dan samostojnosti in enotnosti
Žiga Živulović jr./BOBO
Borut Pahor Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Dan samostojnosti in enotnosti Dan samostojnosti in enotnosti
Žiga Živulović jr./BOBO
Igor Zorčič, Borut Pahor Igor Zorčič, Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO
Janez Janša Janez Janša
Žiga Živulović jr./BOBO

Precej časa v svojem govoru je premier posvetil tudi neskončnosti vesolja in dosežkom slovenskih znanstvenikov, ki so pripomogli k njegovem raziskovanju.

Janša je poudaril, da je ena najvišjih prioritet tako Slovenije kot Evrope demografija. “Več veselja do življenja in več otrok. Brez Slovencev, slovenskega jezika in slovenske kulture nekakšna država sicer lahko obstaja, vendar to ni Slovenija. Zato nikoli ne pozabimo, da smo se na plebiscitu odločali za samostojno Slovenijo,” je dejal.

Ob zaključku je dejal, da Slovenije potrebuje slehernika, brez izključevanj. “Potrebuje velikane. Ne zgolj izjemne, ampak res velike ljudi. Zato poiščite junaka svobode v svojem srcu. Poiščite ga v svoji duši,”  je poetično zaključil.

V nadaljevanju proslave je bila skozi pesem predstavljena vsaka slovenska regija, njeno narečje, kultura in običaji.

Na današnji dan pred 31 leti smo se Slovenci na plebiscitu odločali o osamosvojitvi od Jugoslavije in o neodvisni državi Sloveniji, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost. 26. december je zato državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti.

Popoldne je bil na Brdu pri Kranju sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo, ki ga je pripravil premier Janša. Udeležil se ga je tudi predsednik republike Borut Pahor. Janša je ob tem dejal, da “spodoben narod nikoli ne pozabi žrtev, danih v vojni za državo”.

V DZ je potekala slavnostna seja, na kateri je imel govor predsednik DZ Igor Zorčič. V njem je bil precej kritičen do aktualne oblasti.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se ni udeležil današnje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo potekala v Cankarjevem domu. Takšno odločitev je sprejel iz protesta do politike sedanje vlade. Proslavo je bojkotiral tudi pretežni del opozicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje