Janša: Sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli

Slovenija 28. Sep 202115:42 > 15:49 3 komentarji
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

"Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli," je sporazum o povolilnem sodelovanju opozicijskih LMŠ, SD, Levica in SAB komentiral premier Janez Janša.

Na podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju so se sicer danes odzvali še poslanci iz vrst SDS. Po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca je izključevanje polovice volilnega telesa za njihovo stranko nepredstavljivo. “Koalicija KUL se na čustvu, kot je sovraštvo do drugače mislečih, lahko nekaj dogovori, ko pa je treba zagotavljati programska izhodišča, pa ni soglasja,” je še dejal.

Da je s podpisom sporazuma nastala koalicija sovraštva, pa je prepričan poslanec SDS Branko Grims. “Ko je prihajala pandemija, so strahopetno vrgli puško v koruzo, danes pa se ponujajo kot rešitev za Slovenijo, kar pa niso,” je ocenil. Po njegovi oceni je namreč prav koalicija KUL bistvo slovenskega razvojnega problema.

Podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednica SD Tanja Fajon, koordinator Levice Luka Mesec in predsednica SAB Alenka Bratušek so podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju, namen katerega je delovanje za dobrobit Slovenije in za umiritev stanja v državi. To bo v prihodnje podlaga za nadaljnje sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne in učinkovite vlade, so prepričani.

Mandatar iz stranke z največ glasovi

V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po naslednjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolili predsednika oz. predsednico oz. koordinatorja stranke tiste partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dosedanjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje