Janša sprašuje policijo: Kdo vam je to ukazal? Kaj mu odgovarjajo?

Slovenija 15. Mar 202419:21 19 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Predsednika SDS Janeza Janšo je zmotilo, da so policisti pred "pomladnim shodom", ki bo potekal prihodnji teden v Ljubljani in na katerega vabi tudi največja opozicijska stranka, obiskali ljudi, ki sodelujejo pri organizaciji. Policija pa odgovarja, da gre za povsem običajen postopek. "Razumemo, da so nekatere naloge policije med ljudmi nepriljubljene. A tisto, kar je za nekoga neprijetnost, lahko za koga drugega pomeni varnost," odgovarjajo.

SDS prihodnji četrtek vabi na protestni shod na Kongresnem trgu. Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je “veliki pomladni shod proti ‘svobodni’ korupciji in klientelizmu” napovedal januarja, in sicer ob odločitvi Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da začasno prekine preiskavo proti predsedniku vlade Robertu Golobu zaradi domnevnega političnega vmešavanja v delo policije.

V stranki SDS na četrtkov shod v glavnem mestu vabijo na svoji spletni strani in na vseh družbenih omrežjih. “Naslednji četrtek vsi na Kongresni trg v Ljubljani! Pokažimo vladi, da je dovolj,” med drugim piše ob fotografiji predsednika vlade Goloba z velikimi slušalkami, ki je nastala na enem od predvolilnih soočenj pred dvema letoma.

Na družbenem omrežju X pa je bila danes veliko pozornosti deležna objava uporabnice Katje Šivec, ki je sicer sodelavka SDS. Kot je zapisala, je njeno mamo, ki zbira prijave za “pomladni shod”, obiskala policija. “Zanimale so jih vse podrobnosti. Vladajoči prestopajo meje dopustnega in se poslužujejo metod, ki spominjajo na neke druge čase. Dovolj,” je še dodala v objavi.

Ta zapis je na svojem profilu delil tudi prvak SDS. Policijo je vprašal, ali to drži in kdo jim je to ukazal. “Se bo Knovs (Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, op. p.) pod taktirko NSi zganil? Bo potrebna interpelacija zoper notranjega ministra Boštjana Poklukarja? Lahko pa ga 21. 3. obiščemo na sedežu ministrstva ali njegovega šefa, če potrebuje dodatne informacije o številu udeležencev,” je še zapisal Janša.

Na Policijski upravi Ljubljana so za N1 pojasnili, da gre v tem primeru za povsem običajen postopek. “Zbiranje obvestil je eno od osnovnih pooblastil policije, ki je poleg sodelovanja z organizatorjem ključno za uspešno pripravo in izvedbo vseh ustreznih ukrepov za spremljanje takšnih varnostnih dogodkov, kot je javni shod,” so zapisali v odgovoru na vprašanja.

Podatke zbirajo tudi pred koncerti in drugimi prireditvami

Dodali so, da policisti tudi v primeru ostalih javnih zbiranj, torej tudi v primeru koncertov, športnih in drugih javnih prireditev, vedno zbirajo obvestila, in sicer od oseb, ki so zaupanja vredne in ki bi policiji lahko dale koristne podatke, pomembne za spremljanje in varovanje tovrstnih dogodkov.

“Vse pridobljene informacije ovrednotimo, z njihovo pomočjo pa ustrezno in sorazmerno načrtujemo opravljanje svojih temeljnih nalog, s katerimi zagotavljamo varnost vsem – tistim, ki se bodo dogodka udeležili kot tudi tistim, ki se bodo kot naključni mimoidoči zgolj znašli v bližini. Varovanje ljudi in njihovega premoženja ter varovanje ustavnih in ostalih temeljnih človekovih pravic in svoboščin je namreč naše temeljno poslanstvo, ki pa ga brez določenih ukrepov ni mogoče uresničiti,” še pravijo na policiji.

Zakon o javnih zbiranjih določa, da policija po uradni dolžnosti vzdržuje javni red ob sprevodih in demonstracijah, velikih mednarodnih športnih prireditvah ter ob neorganiziranih shodih. Za uspešno izvajanje (tudi) teh nalog policija v skladu s 34. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol) zbira obvestila od oseb, ki bi lahko dale koristne podatke. Sodelovanje oseb pri zbiranju obvestil je prostovoljno. Gre za eno temeljnih policijskih pooblastil, ki ga policisti pri svojem delu vsakodnevno uporabljajo.

policija, marica
Simbolična fotografija (Foto: Policija)

Na policiji ob tem pravijo, da je treba razumeti, da so verodostojne informacije o varnostnih dogodkih nujne, da lahko zagotovijo varnost tako udeležencem shodov kot tudi vsem drugim osebam, ki bi bile v bližini.

“Pri dogodkih, kjer se zbere veliko ljudi, je treba v izogib zapletom marsikaj predvideti in načrtovati, med drugim tudi ustrezne intervencijske poti za nemoteno delo služb reševanja, če pride do situacij, ki zahtevajo posredovanje teh služb na določenih krajih, promet na cestah pa je denimo oviran. Kljub informacijam, ki jih pridobimo od organizatorjev javnih zbiranj, če le ti sodelujejo s policisti, je za pripravo ustreznih ukrepov treba pridobiti  informacije o prihodih in odhodih udeležencev iz različnih krajev ter preveriti sleherne informacije, ki povečujejo tveganja,” so zapisali na policiji.

Glede pogovorov, ki jih opravljajo policisti, pa so dejali, da je zbiranje obvestil oblika informativnega pogovora, ki poteka brez vsakršne prisile ali vplivanja na posameznike. “Je pravzaprav najbolj učinkovit način pridobivanja informacij, ki je v obojestransko korist – policija s pridobljenimi informacijami lažje načrtuje svoje naloge, obenem pa tudi občanom sporoča, da bo na dogodku prisotna, kar udeležencem dogodka vliva zaupanje, da bodo tam lahko varno izražali svoje mnenje in uveljavljali svojo ustavno varovano pravico do mirnega zbiranja,” so še dodali.

Policija razume, da so nekatere naloge policije med ljudmi nepriljubljene. “A tisto, kar je za nekoga neprijetnost, lahko za koga drugega pomeni varnost. Ne nazadnje je policija tu zato, da skrbi za varnost vseh,” so še povedali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje