Janša: V naslednjih dneh in tednih odpravljena večina ukrepov

Koronavirus 16. Feb 202212:04 > 15:51 13 komentarjev
Janez Janša
PROFIMEDIA

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo v naslednjih dneh in tednih, skladno z izboljšano epidemiološko sliko ter predlogom strokovnih skupin, odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov.

Predsednik vlade Janez Janša je po Twitterju sporočil, da bo v naslednjih dneh in tednih, skladno z izboljšano epidemiološko sliko ter predlogom strokovnih skupin, odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov.

Vlada bo na jutrišnji seji potrjevala priporočila, ki jih je pripravila strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje. Ta je na včerajšnjem posvetu z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, na katerem so bili tudi epidemiologi, mikrobiologi, infektologi, predstavniki bolnišnic in zdravstvenih domov, družinski zdravniki, pediatri in drugi strokovnjaki, ki so v času epidemije covida-19 pomagali z nasveti in usmeritvami, predlagala odpravo pogoja PCT v trgovinah, na bankah, bencinskih servisih, poštah in upravnih enotah, saj gre za dejavnosti, kjer je tveganje za okužbo zelo majhno oziroma so stiki kratkotrajni.

Strokovna skupina je predlagala tudi nekatere spremembe pri delovanju drugih dejavnosti, kot so kongresna in sejemska. V gostinstvu bi tako ukinili pogoj PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih, medtem ko pogojev za vstop v notranjost lokalov za zdaj ne bi spreminjali. Obetajo pa se tudi spremembe pri karantenah, te bi po novem ukinili. “Karantene zaradi nove različice niso več primerne in učinkovite. Ta pristop enostavno ni več smiseln. Predlog je, da se iskanje stikov, kot ga poznamo, ustavi, karantene pa ukinejo,” je predlog predstavil epidemiolog Mario Fafangel.

Še naprej bi v veljavi ostali nekateri drugi ukrepi, kot so pogoj maksimalnega števila ljudi in pa druga higienska priporočila. To je nošenje mask, vzdrževanje medsebojne razdalje in razkuževanje rok. Sproščanje pa bo počasnejše pri dejavnostih, kjer so stiki med ljudmi daljši — šolstvo, zdravstvo in socialno varstvo.

Do konca meseca konec presejalnega testiranja zaposlenih

Minister za zdravje Poklukar je še napovedal, da se bo predvidoma konec meseca končalo presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, ki ga nekateri zaposleni trenutno izvajajo za izpolnjevanje obveznega pogoja PCT. To bi lahko pomenilo, da do konca meseca izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene ne bo več obvezno.

Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je ob tem poudarila, da bo ob upadanju števila dnevno potrjenih okužb v prihodnosti za potrditev okužbe pri osebah s simptomi covida znova treba opraviti PCR-testiranje.

Kaj pa šolstvo?

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija sicer pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.

Z ministrstva za šolstvo so sporočili, da si tudi sami želijo, da izvajanje pouka čim prej spet poteka na način kot pred epidemijo covida-19, a je treba pri tem ravnati odgovorno. Ob tem so napovedali, da bo sproščanje ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja potekalo previdno, postopno in premišljeno. “Pri nadaljnjem postopanju bomo zato sledili predlogom zdravstvene stroke, odločitev pa bo sprejeta na ravni vlade,” so še dodali. Ministrstvo za zdravje na vprašanja STA, če bo Poklukar vladi torej v teh dneh predlagal sproščanje tudi na področju šolstva, niso odgovorili. V odgovoru so zapisali le, da se bodo ukrepi v dogovoru s stroko sproščali postopoma in da bo o vseh spremembah javnost pravočasno obveščena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje