Delegirani tožilci: Bruselj poziva Slovenijo, naj hitro najde rešitev

Slovenija 28. Okt 202111:06 > 18:01 1 komentar
Didier Reynders
Aris Oikonomou/REUTERS

V Evropski komisiji so po današnjem srečanju premierja Janeza Janše in komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa znova pozvali k hitrim rešitvam v povezavi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji za zagotovitev polnega delovanja evropskega javnega tožilstva (EPPO). Janša naj bi se danes sestal še s komisarjem za širitev Oliverjem Varhelyijem.

Komisar in premier sta se po navedbah virov pri komisiji na srečanju, za katerega so zaprosile slovenske oblasti, pogovarjala o ključnih dosjejih slovenskega predsedovanja Svetu EU ter tudi o poročilu Evropske komisije o vladavini prava.

“Dotaknila sta se tudi imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Komisar Reynders je obvestil, da ostaja na voljo za lajšanje dialoga med evropskim javnim tožilstvom in slovenskimi oblastmi. Rešitve za zagotovitev polnega delovanja EPPO je treba najti hitro,” so sporočili viri.

Reynders prejšnji teden tudi z Dikaučičem

Reynders se je minuli četrtek sestal tudi s slovenskim pravosodnim ministrom Marjanom Dikaučičem. V komisiji so tedaj po srečanju povedali, da sta govorila o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji in da je Reynders spomnil na nujnost nadaljevanja postopka ob upoštevanju odločitve upravnega sodišča.

Odgovora na vprašanje, ali ti pogovori pomenijo, da komisija načrtuje ukrepanje zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji, na primer sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje ali ukrepanje na podlagi uredbe o pogojevanju z vladavino prava za zaščito proračuna EU, za zdaj ni bilo mogoče dobiti.

V Bruslju je sicer slišati, da naj bi Evropska komisija v kratkem poslala pisma več članicam na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Med članicami, ki se najpogosteje omenjata, sta Madžarska in Poljska, po nekaterih neuradnih pričakovanjih pa bi ga lahko prejela tudi Slovenija.

Janša ne pričakuje pisma

Janša je sicer minuli teden v Bruslju, kjer se je udeležil srečanja voditeljev EU, na vprašanje, ali bo to pismo dobila tudi Slovenija, odgovoril: “Ne vem, zakaj bi Slovenija dobila tak poziv.”

Slovenski premier se je sicer v okviru delovnega obiska v Bruslju v sredo srečal tudi s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. Na delovni večerji sta govorila o ključnih dosjejih slovenskega predsedovanja Svetu EU. Med drugim sta se dotaknila tudi cen energentov, migracij, Zahodnega Balkana in vzhodnega partnerstva, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje