Slovenija zaprla zračni prostor ruskim letalskim družbam

Letalo na nebu
Pierre Albouy/N1

Kot je napovedal Janša, je Slovenija zaprla zračni prostor za ruske letalske družbe. Doslej so zaprtje zračnega prostora za ruska letala med drugim že uvedle oziroma napovedale Bolgarija, Estonija, Poljska, Češka, Litva, Latvija in Romunija.

Vlada  na današnji dopisni seji sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji ter vsem operaterjem s sedežem v Ruski federaciji. “V primeru, da bo vodja zrakoplova takega operaterja želel vstopiti v zračni prostor Republike Slovenije, mu pristojna enota službe zračnega prometa ne bo dovolila vstopa,” so ob tem zapisali v vladnem sporočilu in dodali, da sklep začne veljati z dnem sprejema ter velja do prenehanja razlogov za izdajo tega sklepa.

Poleg Slovenije so doslej zaprtje zračnega prostora za ruska letala med drugim že uvedle oziroma napovedale Bolgarija, Estonija, Poljska, Češka, Litva, Latvija in Romunija. Rusija se je na te poteze evropskih držav že odzvala in svoj zračni prostor zaprla za letala iz Bolgarije, Romunije, Poljske in Češke.

Poobjavil je tudi tvit estonske premierke Kaje Kallas, ki je sporočila, da je Estonija vsem ruskim letalskim družbam prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru. Janša je ob tem zapisal, da bo Slovenija storila enako.

Slovenija bo pomagala tudi z orožjem

Vlada je na današnji dopisni seji določila, da bo Slovenija mednarodnemu odboru Rdečega križa namenila humanitarni prispevek v višini 100 tisoč evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine. Slovenska vlada je sicer že na petkovi izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade.

Kot so dodali, bo ob tem zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa, omejitve pa ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa. Razpravljala in sprejela je tudi nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi, so še sporočili.

Obrambni minister Matej Tonin pa je včeraj v oddaji 24 ur Zvečer povedal, da bo Slovenija Ukrajini pomagala z orožjem. Poslali jim bomo čelade, puške in pripadajoče strelivo, je dejal. Glede povračilnih ukrepov, s katerimi žuga ruski predsednik Vladimir Putin, pa pravi: “Svoboda nima cene.” Dodal je tudi, da so se ljudje tudi v preteklosti zoperstavili diktatorjem ne glede na to, s čim so ti diktatorji grozili.