Janšev lapsus na hrvaški televiziji: Moj oče se je rešil iz Hude Jame

Slovenija 19. Jul 202306:03 131 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Predsednik SDS Janez Janša je pretekli teden gostoval pri kontroverznem hrvaškem televizijskem voditelju v oddaji Bujica. Ko sta govorila o povojnih pobojih, je Janša dvakrat ponovil, da se je njegov oče "rešil iz Hude Jame". To pa se ne sklada z njegovimi dosedanjimi zapisi in pričevanji, da se je Janezu Janši starejšemu uspelo rešiti z morišča pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. "Šlo je za lapsus," je za N1 pojasnil Janša.

Ob robu mednarodne konference Današnji izzivi konservativizma, ki je prejšnji teden potekala v Zagrebu, glavni govorec pa je bil prejšnji slovenski premier in dolgoletni predsednik SDS, je Janez Janša gostoval tudi v oddaji Bujica.

Že leta jo vodi Velimir Bujanec, ki nikoli ni skrival svoje naklonjenosti skrajni desnici. V 90. letih prejšnjega stoletja se je med drugim fotografiral v uniformi nacistične Nemčije s kljukastim križem, za njim pa je videti zastavo nacifašistične Neodvisne države Hrvaške (NDH), ustaški vzklik Za dom spremni in plakat ku-klux-klana. Večkrat je tudi izražal podporo zloglasnemu voditelju NDH Anteju Paveliću. Leta 2014 je bil po priznanju krivde pravnomočno obsojen, ker je s kokainom plačeval seks prostitutki.

Simboli ustaškega režima ga sicer spremljajo tudi v sedanjosti – pred dvema letoma je v svoji oddaji desničarskemu hrvaškemu generalu Željku Glasnoviću ob koncu kot darilo predal zastavo NDH in čutaro z omenjenim ustaškim vzklikom.

Janša je v njegovi oddaji gostoval že leta 2015, prav tako v vlogi predsednika največje opozicijske stranke. V tokratnem, dobro uro dolgem pogovoru sta z Bujancem med drugim komentirala politične razmere v Sloveniji.

Janša Bujica
Zajem zaslona / YouTube (Bujica Z1TV)

Prejšnji premier je pri tem krivdo, da je njegova SDS ponovno v opoziciji, pripisal naslednikom komunistov: “Medtem ko smo mi osvobajali Slovenijo, so jo drugi privatizirali. Zavzeli so položaje v medijih, pravosodju in finančnih institucijah. Prevzem oblasti za slovenske komuniste je bil razmeroma enostaven in na teh položajih so še vedno,” je dejal in tudi ocenil, da imajo stare sile v Sloveniji večji nadzor kot na Hrvaškem.

“Če se on ne bi rešil iz Hude Jame, mene seveda tukaj ne bi bilo”

Potem ko sta se dotaknila ruske agresije na Ukrajino, pa je Bujanec omenil tudi povojne poboje na območju nekdanje Jugoslavije: “Celotna Slovenija je na žalost, kjerkoli zakoplješ, eno veliko grobišče. Tu ste se vi prav tako izkazali. Tam so sicer tudi Slovenci in drugi, a največ je Hrvatov. Vi ste bili v Hudi Jami, tam smo vas videli, in tudi na številnih drugih krajih. Vam to ni predstavljalo težave – da bi kot Slovenec izgubili glas ali dva zato, ker ste pokazali človečnost in izkazali pieteto do hrvaških žrtev?”

Predsednik SDS je odgovoril: “Ne, tukaj je seveda tudi moj specifični osebni odnos popolnoma jasen. Moj oče se je rešil iz Hude Jame. Če se on ne bi rešil iz Hude Jame, mene seveda tukaj ne bi bilo.”

Ta odgovor pa ni v skladu z vsemi dosedanjimi navedbami Janeza Janše, saj je zadnjih 30 let ponavljal in v svoji knjigi Okopi ter časniku Družina tudi zelo podrobno opisoval, kako se je Janez Janša starejši rešil iz jame pod Macesnovo gorico, ki leži v Kočevskem rogu. Ta pa je od Hude Jame pri Laškem oziroma Barbara rova, kjer med žrtvami po dostopnih podatkih močno prevladujejo Hrvati, oddaljen skoraj 100 kilometrov.

Huda jama
PROFIMEDIA

Iz službe za odnose z javnostmi stranke SDS so po našem poizvedovanju, zakaj je Janša govoril o Hudi Jami, poslali njegovo pojasnilo, da je šlo pri omenjeni izjavi “za lapsus, ker je voditelj govoril o Hudi Jami kot simboličnem nazivu za morišča. Mišljena je bila jama pri Macesnovi gorici.”

Njegovo gostovanje v oddaji Bujica so sicer povzeli tudi pri portalih, ki so blizu SDS – toda tako Nova24 kot tudi Demokracija v svojih člankih navajata naslednji Janšev citat: “Do tistih dogodkov imam specifičen osebni odnos in popolnoma jasen odnos, ker je moj oče pobegnil iz jame pri Macesnovi gorici. Če se ne bi rešil iz jame pri Macesnovi gorici, me danes ne bi bilo.”

V obeh člankih je sicer v času objave našega članka še vedno pripeta celotna oddaja, iz katere nedvoumno izhaja, kaj je v resnici izrekel Janša. Omenjeni del lahko poslušate v spodnjem posnetku oddaje, v kateri je sicer prvak SDS med drugim izrazil podporo kontroverznemu hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću – Thompsonu in obsodil potezo Avstrije, ki je prepovedala komemoracijo v spomin na žrtve pliberške tragedije:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje