Janševa tožba zoper sodnike v zadevi Patria zavrnjena. Plačati bo moral stroške

Slovenija 25. Apr 202318:04 14 komentarjev
Janez Janša
Janez Janša (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Okrožno sodišče v Kranju je zavrnilo tožbeni zahtevek Janeza Janše zoper tožilko in sodnike v zadevi Patria. Na sodbo se Janša po naših informacijah ni pritožil in je že pravnomočna. Po novem pa mu je sodišče dosodilo povračilo stroškov pravdnega postopka v skupni višini dobrih 22.600 evrov. "Namen sodbe je prestrašiti ljudi, da si ne bi kdorkoli drznil upreti krivosodju," z obtožbami na račun sodstva prvak SDS tudi tokrat ni skoparil.

Prvak SDS Janez Janša je v današnjem zapisu na družbenem omrežju Twitter sodstvo zopet označil za krivosodje. Njegove navedbe so se nanašale na odločitve kranjskega okrožnega sodišča, ki je obravnavalo Janševo odškodninsko tožbo zoper nekdanjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar ter sodnike Barbaro Klanjšek, Milana Štruklja, Vesno Žalik in Branka Maslešo. Prvak SDS jim je očital nezakonito delo v procesu Patria, ki je sicer na koncu zastaral. Od države ter od bivše tožilke in sodnikov v zadevi Patria je zahteval 901.119,96 evra odškodnine.

Kot smo poročali, se je sodnica kranjskega okrožnega sodišča Tanja Bizjak odločila, da bo najprej razsodila o Janševi tožbi zoper tožilko in sodnike, v drugem koraku pa naj bi sledila odločitev o njegovi tožbi proti državi. Tako so stranke v postopku januarja prejele sodbo, ki je imela dve točki. Prva je bila, da se zavrne tožbeni zahtevek zoper fizične osebe, torej zoper nekdanjo tožilko in sodnike, druga točka pa se je glasila, da bo tožnik dolžan plačati pravdne stroške, ki bodo kasneje odmerjeni s posebnim sklepom. Na to sodbo se po besedah naših virov Janša ni pritožil in je konec februarja postala pravnomočna.

Včeraj so nato stranke v postopku prejele še sklep, s katerim je sodišče Janezu Janši naložilo povrnitev stroškov pravdnega postopka v skupni višini dobrih 22.600 evrov. Branki Zobec Hrastar mora povrniti 7.745,93 evra, Barbari Klanjšek 7.609,43 evra, ostalim trem (Milanu Štruklju, Vesni Žalik in Branku Masleši) pa skupaj 7.291,90 evra. Sklep sicer še ni pravnomočen in se stranke v postopku še lahko pritožijo. Te informacije nam je potrdil odvetnik Branke Zobec Hrastar Miha Kunič, sklep o povrnitvi stroškov pa je prvak SDS danes tudi objavil na Twitterju.

Odločitev sodišča ga je očitno močno vznejevoljila in jo je poimenoval kar “ogledalo pravice v Sloveniji”.

“Sodnica kranjskega okrožnega sodišča Tanja Bizjak je obrnila zakon na glavo. V odškodninski tožbi zaradi krive obtožbe in obsodbe v zadevi Patria je “odškodnine” namesto prizadetim dosodila tistim, ki so krivo tožili in sodili,” je zapisal na družbenem omrežju. Dodal je še, da postopka praktično ni bilo. Po Janševih navedbah je bila razpisana le ena obravnava, ki je trajala dve uri, na njej pa da “ni bilo dovoljeno predstaviti nobenih dokazov”. Zapisal je še: “Namen sodbe je prestrašiti ljudi, da si ne bi kdorkoli drznil upreti krivosodju.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje