Beović: Odločitev Belgije o prekinitvi cepljenja je presenetljiva

Koronavirus 26. Maj 202116:41 > 17:53 0 komentarjev
Johnson & Johnson, janssen
Dado Ruvic/REUTERS

Po mnenju vodje strokovne skupine za cepljenje Bojane Beović je odločitev Belgije za prekinitev uporabe cepiva proti covidu-19 proizvajalca Janssen presenetljiva, še posebej če temelji na enem nesrečnem primeru. Belgijsko zdravstveno ministrstvo je po smrti žene slovenskega diplomata začasno ustavilo cepljenje pri mlajših od 41 let.

Vodja strokovne skupine za celjenje Bojana Beović je danes sporočila, da Slovenija zaenkrat še ne bo spreminjala priporočil glede uporabe cepiva Janssen.

Odločitev Belgije, da zaradi smrti žene diplomata po cepljenju začasno prekinejo uporabo cepiva pri mlajših od 41 let, je označila za presenetljivo. Meni namreč, da zaenkrat še ni potrebno, da bi tudi Slovenija spreminjala priporočila.  “Če drži, da so se tako odločili zaradi tega nesrečnega primera, je to odločitev na podlagi enega primera, in sicer primera, ki pravzaprav še ni raziskan,” je v odzivu pojasnila Beovičeva.

“Vemo, da vektorska cepiva približno pri enem primeru na 100.000 ali v nekaj primerih na milijon cepljenj povzročajo take neželene učinke, cepivo Janssen po sedaj znanih podatkih nekoliko manj kot cepivo AstraZeneca. Druge države se kljub temu, da so ti podatki že znani, do sedaj niso odločile za kaj takega. Tudi ZDA, ki cepivo uporabljajo že daljši čas in so opisale te neželene učinke, niso šle po tej poti. Evropska agencija za hrano in zdravila prav tako ni omejila uporabe tega cepiva, tako da se mi zdi zaenkrat taka odločitev sicer razumljiva v kontekstu neke groze, da se to zgodi, ampak ni pa čisto racionalna in objektivna,” je še pojasnila.

Po cepljenju s cepivom Janssen pojav strdkov redek pojav

Po cepljenju z vektorskimi cepivi proti covid-19, med katere sodita cepivi proizvajalcev Astra Zeneca in Johnson in Johnson, lahko pride do krvnih strdkov, vendar gre za zelo redek zaplet, so zapisali na vladni strani Cepimo se. Pojav strdkov oziroma tromboz tako nastopi le pri 1 osebi na 100.000 cepljenih, kar predstavlja 0,001 odstotkov.

Za primerjavo so na vladni strani še navedli, da pri ljudeh, ki se zaradi covid-19 zdravijo v bolnišnici, krvne strdke zabeležijo v povprečju pri 14 odstotkov bolnikov.

Čakajo na mnenje Evropske agencije za zdravila

Kot je danes potrdilo belgijsko zdravstveno ministrstvo, je ženska, mlajša od 40 let, umrla 21. maja, njeni simptomi – tromboza v kombinaciji z nizko vrednostjo trombocitov – pa da kažejo na možno povezavo s cepivom, poročajo belgijski mediji.

Vlada je v povezavi s tem primerom za mnenje zaprosila Evropsko agencijo za zdravila (Ema), želijo pa si tudi analize razmerja med koristmi in tveganji pri uporabi tega cepiva, zlasti glede na različne starostne skupine.

Kljub temu, da zaenkrat ni mogoče z gotovostjo povezati njene smrti s cepivom, država med čakanjem na odgovor iz previdnosti prekinja cepljenje s cepivom proizvajalca Janssen pri mlajših od 41 let. Enaka omejitev v Belgiji že velja za cepivo AstraZenece.

Kot še pišejo belgijski mediji, ženska, ki je umrla, ni bila cepljena v okviru belgijske kampanje cepljenja. Šlo naj bi prav za partnerico slovenskega diplomata, ki je nedavno v Belgiji umrla zaradi možganske kapi. Nekaj dni pred razvojem prvih simptomov je bila v okviru skupinskega cepljenja slovenskih diplomatov in njihovih družinskih članov cepljena s cepivom Janssen.

Minister za zdravje Janez Poklukar je minuli petek povedal, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje dobil informacijo, da je v Bruslju prišlo do smrti, ki bi bila lahko povezana z nedavnim cepljenjem proti covidu-19. Poudaril je, da trenutno dokazov za to ni, bo pa zadevo temeljito preučila komisija na ministrstvu.

V Bruslju se je sicer cepilo 168 diplomatov in njihovih družinskih članov, so takrat pojasnili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Cepili so jih 7. maja s cepivom proizvajalca Janssen, ki je v lasti podjetja Johnson & Johnson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!