Jasnič: Pogovori o skupni listi z Lide so v zaključni fazi

Slovenija 20. Jan 202214:43 > 20:05 2 komentarja
Ljubo Jasnič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik Desus Ljubo Jasnič je izvršni odbor (IO) na seji seznanil s pogovori, ki jih je s strankami opravil o možnem sodelovanju pred in po volitvah. Po Jasničevih besedah so tako v zaključni fazi pogovori o skupni kandidatni listi s stranko LIDE, kar je danes sprejel tudi IO stranke, obravnavali pa so tudi volilni program stranke. Svet stranke LIDE pa je predsednika Igorja Zorčiča pooblastil za pogovore o povezovanju s strankami za skupni nastop na prihajajočih volitvah.

Končnih stališč IO Desus danes sicer še ni sprejel, ker razgovori še niso končani, je na novinarski konferenci po seji IO dejal Ljubo Jasnič. Po njegovih besedah pa je IO stranke v celoti podprl razgovore, ki jih je že opravil. Prav tako so se dogovorili, da bodo pripravili t. i. memorandum o sodelovanju pred in po volitvah, s katerim bodo seznanili tudi stranke, ki bi izkazale interes za morebitno sodelovanje.

Z Golobom še niso sklenili nobenega dogovora

Za zdaj pa so tik pred zaključkom dogovori o oblikovanju skupne kandidatne liste z LIDE, ki jo trenutno vodi predsednik DZ Igor Zorčič. Temu načelnemu dogovoru sicer sledi “še veliko kadrovskega in organizacijskega dela”, je napovedal Jasnič.

O možnosti sodelovanja z nekdanjim predsednikom uprave GEN-I Robertom Golobom pa je Jasnič, dejal, da še niso sklenili nobenega dogovora. Po njegovih beseda naj bi počakali do 26. januarja, ko naj bi bilo bolj jasno, kakšna bo napovedana politična aktivacija Goloba. “Če se bo potem odločil, da se želi z nami pogovarjati, smo odprti za pogovore,” je dodal predsednik Desus.

O odnosih s člani poslanske skupine Desus, ki v preteklih mesecih s stranko nikakor niso našli skupnega jezika, pa je Jasnič dejal, da so poslanci samostojni, izbrani s strani ljudstva, odločitve, ki jih sprejemajo pa so njihove osebne. Kot je zatrdil, pa je v dobrih odnosih z vodjo poslanske skupine Desus Francem Juršo, ki je sicer že dlje časa bolniško odsoten. V tem tednu sta se po Jasničevih besedah z Juršo tudi sestala, med drugim sta govorila o aktualnem političnem stanju in se “razšla enotnega mišljenja”.

Zorčiču na svetu stranke LIDE pooblastilo za pogovore o povezovanju

Svet stranke LIDE je na seji predsednika Igorja Zorčiča pooblastil za pogovore o povezovanju s strankami za skupni nastop na prihajajočih volitvah v DZ. Zorčič pa je člane sveta seznanil z neuradnimi pogovori, ki jih je že opravil s predstavniki nekaterih političnih strank in gibanj, med drugim z Golobom in Jasničem. Neuradne pogovore je Zorčič opravil tudi z Neodvisno stranko Pomurja, ki jo vodi Jože Korpič, pa tudi z več uglednimi posamezniki, nekdanjimi poslanci ter nekdanjimi in aktualnimi župani, so v sporočilu za javnost navedli v stranki LIDE. Uradni pogovori bodo sicer stekli v prihodnjem tednu.

Svet stranke LIDE je na seji izvolil še štiri člane izvršnega odbora ter imenoval statutarno komisijo, so sporočili. Na konstitutivni seji stranke pa so na Zoričev predlog za predsednico sveta soglasno imenovali Lano Gobec, sicer vodjo društva Legebitra.

Poslanci na volitvah naj ne bi nastopili na listi Desus

Ali bodo poslanci Desus kandidirali na prihajajočih državnozborskih volitvah, Jasnič ne ve, po njegovih informacijah pa ne bodo nastopili na kandidatni listi Desus. Kot je še poudaril, v stranki nikomur ne zapirajo vrat, poslanca Desus Ivana Hršaka pa, da je tudi povabil na pogovor, a se slednji ni odzval, zato sklepa, da ni zainteresiran za razgovore z njim.

IO je sicer na današnji seji obravnaval tudi program, s katerimi bodo na prihajajočih parlamentarnih volitvah nagovarjali volivce. Najpomembnejše cilje so v stranki strnili v šest temeljnih točk, v katerih obljubljajo, da se bodo v naslednjem mandatu zavzemali za pokojnine, varno in dostojno starost, javno in dostopno zdravstvo, uveljavljanje temeljev dolgožive družbe, spoštovanje demokratične ustavne ureditve, ohranitev zdravega okolja in zeleni razvoj ter za pravičnost, solidarnost in spoštljivost vseh deležnikov v družbi, je po seji IO navedla podpredsednica Desus Brigita Čokl.

Kot je še dejal Jasnič, so na seji sprejeli etični kodeks, ki bo veljal za vse, ki bodo na volitvah nastopili kot kandidati stranke, pogovori pa so tekli tudi o aktualnih temah, med drugim o napovedanih energetskih bonih in trenutni epidemiološki situaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje