Javnomnenjska anketa: kranjskemu županu Rakovcu se nasmiha nov mandat

Slovenija 16. Nov 202209:37 1 komentar
Matjaž rakovec
Borut Živulović/BOBO

Na nedeljskih lokalnih volitvah se v Kranju aktualnemu županu Matjažu Rakovcu obeta nov mandat. Sodeč po anketi, ki jo je objavil Dnevnik, bi ga podprlo 60 odstotkov opredeljenih volilcev. Povečala se je tudi podpora drugouvrščenemu Zoranu Stevanoviću, ki se mu obeta 13-odstotna podpora.

Aktualnemu kranjskemu županu Matjažu Rakovcu (SD) se na nedeljskih volitvah obeta nov mandat. V anketi Ninamedie, ki jo je objavil Dnevnik, je Rakovca izbralo 49,4 odstotka vprašanih. Med opredeljenimi, ti se na koncu tudi odpravijo na volišče, pa je Rakovca izbralo 60,4 odstotka vprašanih. V primerjavi z javnomnenjsko anketo, ki jo je častnik objavil pred štirinajstimi dnevi, je aktualni kranjski župan povečal prednost pred tekmeci. Tako je malo verjetno, da ne bi zmagal že v nedeljo.

Na drugo mesto bi se sodeč po rezultatih merjenja javnega mnenja uvrstil predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. V anketi ga je podprlo 11,1 odstotka vprašanih oziroma 13,6 opredeljenih.

Stevanović je z drugega mesta izpodrinil Iva Bajca, ki ga podpirajo SDS, NSi, SLS in ZS. V anketi ga je podprlo 10 odstotkov anketirancev, med odločenimi pa 12,3 odstotka. Njegova podpora se je v primerjavi z anketo izpred dveh tednov zmanjšala s 16 na 12 odstotkov. Neodločenih je 18,2 odstotka vprašanih.

Znižala se je podpora Gibanju Svoboda na volitvah v mestni svet. Pred štirinajstimi dnevi so tej stranki ankete napovedovale 28 odstotkov, zdaj pa lahko pričakujejo 24-odstotno podporo opredeljenih volilcev. Sledijo ji SDS z okoli 17-odstotno podporo, SD s 13-odstotno podporo in Resni.ca z 11-odstotno podporo.

Telefonsko in spletno anketo je Ninamedia izvedla na reprezentativnem vzorcu populacije Mestne občine Kranj. Odgovarjalo je 449 ljudi, anketa se je končala v ponedeljek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje