Levica: Med nami in ministrom so bila razhajanja. Fajon: Odstop nas ne preseneča

N1 video 07. Jul 202316:25 > 18:43 7 komentarjev
Luka Mesec
N1

Danijel Bešič Loredan je odstopil s položaja ministra za zdravje. Kot je zapisal v izjavi po odstopu, je kot minister želel izboljšati zdravstveni sistem in ga približati ljudem. "Če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije," je zapisal. Kako na odstop ministra gleda koalicija?

Levica je vedno bila glasen zagovornik javnega zdravstva, katerega hrbtenica morajo biti javni zavodi, je po odstopu zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana poudaril koordinator Levice Luka Mesec. “Tukaj je med nami in Bešič Loredanom dlje časa prihajalo do razhajanj. Mislim, da je bilo v javnosti precej jasno, da smo kritični do zdravstvene reforme in interventnega zakona za krajšanje čakalnih vrst.”

Po odstopu ministra se bo treba vprašati, kako voditi zdravstvo reformo naprej. Levica meni, da se je treba najprej dogovoriti, kako prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki so ga v četrtek poslanci ukinili, razporediti pravično in solidarno. Jasno bo treba ločiti javno in zasebno zdravstvo, je nadaljeval Mesec. Po njegovih besedah pa se bo treba tudi vprašati, kako preprečiti stvari, kot je prelivanje denarja in kadrov k zasebnikom, da okrepimo javne zavode.

Da bo Bešič Loredan odstopil, je Meseca Golob obvestil danes. O nadaljnjih korakih, tako o imenih kot konkretnih ukrepih v zdravstveni reformi, še nista govorila. Na vprašanje, ali to vodi k širši rekonstrukciji vlade, pa je Mesec odvrnil, da o drugih menjavah za zdaj ni bilo govora.

“Vsi se učimo iz napak, ki so sestavni del življenja. Ključno vprašanje, ki si ga moramo postaviti kot vlada, je, kaj smo se v tem letu naučili.” Meni, da morajo do konca poletja najti odgovor na ključna vprašanja.

Fajon: Ministru ni uspelo tam, kjer so bili premiki najbolj nujni

Odstop ministra Bešič Loredana SD ni presenetil, je na Twitterju zapisala ministrica in predsednica stranke Tanja Fajon. “Očitno je, da tudi po prvem letu vlade ključni izzivi v zdravstvu ostajajo. Ministru ni uspelo narediti premikov tam, kjer so bili ti najbolj potrebni za izboljšanje zdravja ljudi, in krepitev javnega zdravstvenega sistema,” je sporočila.

Fajon je izpostavila, da sta ključna skrb za bolnika in pravica do zdravljenja. “Vse manj je zaupanja v zdravstveno reformo. Pričakujemo hiter izbor verodostojne kandidatke oziroma kandidata s celovitim predlogom reševanja nakopičenih izzivov, da ljudem zagotovimo dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev,” je zapisala.

Ne gre za ministra Bešič Loredana, temveč za vprašanje javnega zdravstva, pa so sporočili Socialni demokrati. “Dejstvo je, da se stanje v letu dni ni izboljšalo, še več, zdi se, da se javno zdravstvo še vedno sooča z izzivi, ki najbolj bremenijo prav državljane in državljanke.” V stranki so poudarili, da bodo tudi v prihodnje v ospredje in na vrh koalicijskih prioritet postavljali skrb za bolnika, pravico do kakovostne ter dostopne javne zdravstvene oskrbe.

“Danes ni več pomembno, kaj je in kaj ni uspelo ministru Bešič Loredanu, temveč kako bosta vlada in prvi minister v njej zagotovila, da se zdravstvena reforma prične nemudoma uresničevati. Prvi korak k temu je hiter izbor verodostojne kandidatke oziroma kandidata za vodenje ministrstva, čemur pričakujemo, da bo celotna vlada v prihodnjih dneh namenila največjo pozornost in skrb. Čas je za odločen korak naprej, k ciljem, ki smo si jih zastavili,” so zapisali.

Dodali so, da jih bolj kot ime zanima vsebina. “Pričakujemo, da bo takoj po parlamentarnih počitnicah jasna nova sestava zdravstvenega ministrstva in z njo prioritete ter načrt konkretne časovnice za uresničevanje teh.”

Predsednik vlade Robert Golob je povedal, da sta se z ministrom za zdravje razšla pri vprašanju, na kakšen način krepiti javno zdravstvo. Očitek na račun Bešiča Loredana je namreč že nekaj časa bil, da daje prednost zasebnikom pred javnim zdravstvom.

Golob je v izjavi dejal, da so o tej temi v poslanski skupini stranke v sredo opravili večurno razpravo. Ugotovili so, da morajo slediti poti krepitvi javne zdravstvene mreže preko močnejših, bolj vitalnih in bolje organiziranih javnih zavodov in nikakor ne preko krepitve zasebnikov. Danes pa sta se premier in minister za zdravje danes na kratko srečala, premier je prinesel odstopno izjavo, ki jo je Bešič Loredan samo podpisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje