Je Mesec v DZ kadil e-cigareto? Levica: Takšnih izdelkov sploh ne uporablja

Slovenija 07. Dec 202212:05 9 komentarjev
Slovenija, Ljubljana, 10.11.2022, 10. november 2022 Luka Mesec, portret
Žiga Živulovič jr./BOBO

Prejšnji teden se je na družbenih omrežjih pojavil videoposnetek s seje v državnem zboru. Na njem je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki med razpravo pred usti na kratko podrži pest. Uporabnik, ki je posnetek delil na Twitterju, se je ob tem spraševal, ali je Mesec v parlamentu kadil elektronsko cigareto.

Posnetek ministra Luke Mesca s seje državnega zbora je na družbenem omrežju Twitter zakrožil prejšnji teden. Njegova kretnja je pri številnih uporabnikih sprožila debato, ali v parlamentu kadi elektronsko cigareto. V zaprtih javnih prostorih je sicer kajenje e-cigaret – tako kot kajenje navadnih cigaret – prepovedano.

V Levici so za N1 zatrdili, da minister Luka Mesec med razpravo ni kadil elektronske cigarete, prav tako pa takšnih izdelkov sploh ne uporablja.

Ob tem so spomnili, da so njihovi poslanci v poslanski pobudi pristojna ministrstva pozvali, da “za alternativne tobačne proizvode uvede enak režim obdavčitve, prepovedi oglaševanja in aromatizacije ter enotne embalaže, kot veljajo za cigarete in ostale tobačne izdelke”.

Poslanci Levice so pozvali še k doslednemu prenosu priporočil NIJZ v zakonodajo, da se “ustavijo zaskrbljujoči trendi uporabe alternativnih tobačnih proizvodov med mladimi, ki razgrajujejo dosežke na področju omejevanja uporabe tobaka, dosežene z dolgimi leti doslednega in odgovornega zagovarjanja interesov javnega zdravja.”

Kajenje e-cigaret običajno v francoskem parlamentu

Glede na podatke NIJZ je v letu 2021 elektronske cigarete uporabljalo 11 odstotkov dijakov drugih letnikov slovenskih srednjih šol (povprečna starost 16 let) in samo dva odstotka odraslih. Brezdimne tobačne izdelke, kot so nikotinske vrečke, je uporabljalo 8 odstotkov dijakov (odrasli 2 odstotka), naprave za segrevanje tobaka pa 6 odstotkov dijakov (odrasli 5 odstotkov). Skoraj vsak tretji dijak uporablja vsaj enega od izdelkov. Zdravstvena stroka je do uporabe elektronskih cigaret zadržana, medtem pa jih v Veliki Britaniji obravnavajo kot učinkovito metodo za opuščanje kajenja klasičnih cigaret.

Nič neobičajnega pa kajenje elektronskih cigaret ni v francoskem parlamentu, kjer z e-cigareto v roki lahko vidimo tudi francosko premierko Elisabeth Borne.

V rubriki Poglobljeno smo o različnih vidikih kajenja in uporabe elektronskih cigaret nedavno pisali v članku Elektronske cigarete: uspeh ali nočna mora za javno zdravje?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje