Po sestanku s Pahorjem nadaljevanje dialoga med STA in Ukomom

Slovenija 07. Sep 202112:47 > 13:48 1 komentar

Predsednik Borut Pahor je priredil delovno srečanje z direktorjem Slovenske tiskovne agencije Bojanom Veselinovičem in direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo. Vprašanje financiranja STA namreč še ni rešeno. Dogovorili so se za nadaljevanje dialoga in iskanje rešitev pri odprtih vprašanjih glede pogodbe. Napovedali so, da v času pogajanj nobena stran ne bo dajala izjav.

Danes je v Predsedniški palači potekalo delovno srečanje direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča in direktorja Urada vlade za komuniciranje Uroša Urbanije, ki ga je organiziral predsednik Borut Pahor.

“Po daljšem pogovoru sem lahko z veseljem ugotovil, da sta se danes oba direktorja izrekla, da sta pripravljena na nadaljevanje dialoga in rešitev problema. Oba soglašata, da se bosta potrudila za dopolnitev pogodbe, ki jo bosta v kratkem, razumnem roku lahko tudi podpisala,” je uvodoma povedal Pahor.

“Zahvaljujem se predsedniku, da naju je povabil in znova začel dialog. Po včerajšnji razveljavitvi začasnega zadržanja uredbe ima Ukom spet vsa pooblastila, da ureja odnos z STA. Pogodba je bila poslana že julija, ampak seveda so pri vsaki pogodbi možne tudi spremembe. Predvsem v dobrobit zaposlenih, saj je nepredstavljivo, da se že mesece in mesece sprašujejo, kako naprej,” je povedal direktor Ukoma Urbanija.

“S tem korakom je Pahor pokazal, da ne gre za problem odnosa med dvema institucijama ali za spopad med direktorjem Ukoma in direktorjem STA, temveč za mnogo resnejši problem. Gre za spoštovanje načela varovanja pravne države in varovanje medijske svobode. Na STA z veseljem pozdravljamo nadaljevanje pogovorov, h katerim smo pozivali že od 21. julija, ko smo opozorili, da ne moremo podpisati predložene pogodbe,” pa je dejal Veselinovič.

Pahor in Urbanija
Borut Živulović/BOBO

“Mislim, da bo današnje srečanje dalo podlago temu, da bomo našli skupne rešitve pri odprtih vprašanjih zaradi katerih pogodbe še nismo mogli podpisati. Hvala v imenu vseh sodelavcev Slovenske tiskovne agencije, ki je, ne pozabimo, danes že 250. dan brez sredstev za financiranje javne službe,” je dodal. Kot je dejal, da bo storil vse, da bo pogodba podpisana še ta mesec.

“Na koncu pogovora smo sklenili, da se v času pogajanj vsi vzdržimo slehernih izjav, ki je bilo danes vzpostavljeno,” je povedal predsednik Pahor.

O zapadlih obveznosti do STA Urbanija ni želel povedati nič konkretnega, dejal je le, da se bodo pogovori začeli kmalu, v roku enega tedna, zato se bodo o tem še dogovorili. Tudi Veselinović ni želel komentirati tega, na kaj bodo in ne bodo pristali.

Včeraj smo poročali, da je vrhovno sodišče razveljavilo začasno zadržanje uredbe o financiranju javne službe STA. Med drugim so ugotovili, da agenciji ni uspelo dokazati, da bi zgolj z zadržanjem uredbe dobila državno nadomestilo. Hkrati pa je sodišče zapisalo, da je po zakonu Republika Slovenija dolžna mesečno zagotavljati financiranje za leto 2021 skladno s poslovnim načrtom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje