Jezuit Marko Rupnik storil enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi

Slovenija 16. Dec 202210:25 > 17:49 14 komentarjev
Marko Rupnik
Peter Kostrun/BOBO

Vatikan je slovenskega jezuita Marka Rupnika že leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi.

Vatikan je slovenskega jezuita, sicer znamenitega in iskanega cerkvenega umetnika Marka Rupnika že leta 2019 začasno ekskomuniciral (izključil oz. izobčil iz Cerkve), ker je storil enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, odvezal greha, je novinarjem v Rimu potrdil predstojnik svetovnega jezuitskega reda Arturo Sosa.

Temu rečejo odveza greha s strani sostorilca in to je dejanje, ki terja ekskomunikacijo oziroma izobčenje, poroča ameriška katoliška tiskovna agencija, ki se pri tem sklicuje na tiskovno agencijo AP. Sosa je sicer pojasnil, da so ta ukrep kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Rupnik očitno kaznovan dve leti pred umikom druge tožbe

Za enega najhujših zločinov v katoliški cerkvi je bil tako Rupnik očitno kaznovan dve leti pred tem, ko se je Vatikan odločil, da umakne drugo tožbo proti njemu zaradi domnevne zlorabe devetih žensk pod njegovo duhovno oskrbo.

Šlo naj bi za devet redovnic, s katerimi naj bi imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani. Vatikanski dikasterij za doktrino vere oz. nekdanja kongregacija za doktrino vere je leta 2021 odločil, da so zadeve zastarale, ker je od dejanj minilo več kot 30 let – čeprav je ta isti dikasterij oz. kongregacija Rupnika pred tem že ekskomuniciral in ga nato sprejel nazaj.

To je novinarjem v Rimu priznal Sosa. Sosa je sicer tudi zanikal prejšnjo izjavo jezuitov, ko je dejal, da omejitve Rupnikove službe, ki so še vedno v veljavi, izhajajo iz prejšnje obsodbe leta 2019 in ne iz obtožb iz leta 2021, saj so te za Vatikan zastarale.

Jezuiti so namreč 2. decembra potrdili, da so leta 2021 prejeli omenjene obtožbe redovnic, a ugotovili, da so zadeve zastarale, kljub temu pa so proti Rupniku uvedli sankcije – prepoved poslušanja spovedi, prepoved duhovnega vodenja in duhovnih vaj. Niso pa omenili, da so ga leta 2019 ekskomunicirali, ker je odvezal greha za spolni odnos žensko, s katero je sam imel ta spolni odnos.

Saje prepričan, da bodo jezuiti glede Rupnika prišli do pravične odločitve

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof AndrejSaje se je za Radio Ognjišče odzval na očitke patru Rupniku. Izrazil je prepričanje, “da bodo jezuiti opravili vse potrebne postopke in prišli tudi do resnice in pravične odločitve in da bodo o tem tudi obvestili javnost”. Saje je v odzivu dejal še, da zagovarja ničelno toleranco do vsake vrste zlorab, ne glede na to, koliko je kdo star, ali glede na kako drugo okoliščino. Obenem je izrazil “sočutje in podporo vsem žrtvam zlorab in kakršnegakoli drugega nasilja”. “Žrtve nikoli niso krive,” je izpostavil.

Afero odkrili italijanski blogi

Afero so sicer razkrili italijanski blogi Silere non Possum, Left.it ter Messa in Latino. Poročali so, da naj bi se ena od redovnic skušala celo ubiti.

Vatikan je v podobnih primerih občasno že “pozabil” na zastaralni rok, ko je ukrepal proti duhovnikom, obtoženim spolnih zlorab. V primeru Rupnika pa tega ni storil, pri čemer AP omenja, da dikasterij vodi jezuit, jezuit je tudi tožilec za spolne prekrške in jezuit je njegov namestnik, ki je bil skupaj z Rupnikom celo v jezuitski skupnosti v Rimu. Torej se med seboj poznajo.

Na vprašanje, ali je papež Frančišek kaj vedel o tem primeru, je Sosa dejal, da si predstavlja, da je prefekt dikasterija, kardinal in jezuit Luis Ladaria papežu o tem že kaj povedal. AP poroča, da sedaj jezuiti vprašanja o primeru naslavljajo na Vatikan, ta pa meče žogico nazaj jezuitom in afera se nadaljuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.