V Slovenijo prihaja kontroverzni psiholog, vstopnice tudi 80 evrov

Kultura 11. Jun 202217:48 > 12. Jun 2022 18:44 6 komentarjev
Jordan B. Peterson
PROFIMEDIA

V Ljubljano se kmalu vrača eden najbolj znanih in kontroverznih psihologov ter eden izmed najbolj prodajanih avtorjev na svetu Jordan B. Peterson. Prestolnico bo obiskal v nedeljo, 12. junija, najcenejše karte za Halo Tivoli, kjer bo ob 20. uri predstavil svojo zadnjo knjigo Onkraj reda - Še 12 pravil za življenje, pa so že razprodane. Ostalo je sicer še nekaj kart za sedišča bližje odru, za najdražje karte pa boste odšteli tudi do 80 evrov.

Kanadski klinični psiholog in avtor svetovne knjižne uspešnice 12 pravil za življenje Jordan B. Peterson je Ljubljano prvič obiskal novembra 2018, ko je na Gospodarskem razstavišču pred skoraj dvatisočglavo množico predaval o življenju. V nedeljo se vrača v prestolnico, kjer bo leto dni po izidu predstavil izsledke nove knjige Onkraj reda – Še 12 pravil za življenje. V nasprotju s prejšnjo knjižno uspešnico kanadski univerzitetni profesor psihologije v knjižnem delu Onkraj reda raziskuje, kako se lahko izognemo nevarnostim, ki jih ustvarjajo težnje po preveliki varnosti. Peterson bralcu ponuja še dvanajst življenjskih načel, s pomočjo katerih se lahko upremo izčrpajočemu davku, ki ga neizogibno terja naša želja po ureditvi sveta. “Onkraj reda nas kliče k uravnoteženju dveh temeljnih načel resničnosti: reda in kaosa,” opozarja Peterson in dodaja, da preveč varnosti lahko postane nekaj nevarnega.

“Ideja, da je bila ženska v zgodovini zatirana, je šokantna teorija”

Peterson je večkrat razburjal javnost s kontroverznimi konservativnimi stališči. “Ideja, da je bila ženska v zgodovini zatirana, je šokantna teorija,” je med drugim dejal. Psiholog trdi tudi, da lahko napačnost takšnih teorij dokaže na znanstven način. Na svojih predavanjih večkrat govori o kulturnem marksizmu, meni, da so se marksisti infiltrirali v izobraževalni sistem in da spodkopavajo zahodne vrednote s, kot pravi, zlobnimi, nesprejemljivimi in nečloveškimi idejami. Meni tudi, da je moškost v krizi.

Kolumnistka kanadske revije Macleans Tabatha Southey je zapisala, da Peterson za pametnega človeka velja zgolj v očeh neumnežev.  “Mislim, da je tepec, vendar pa to ne pomeni, da ni nevaren,” je dodala.

Peterson je od leta 1999 do lani predaval na univerzi v Torontu, slavo pa je dosegel s serijo objav na platformi YouTube, kjer je v kratkem času pridobil večdesetmilijonsko občinstvo. V posnetkih je kritiziral kanadsko zakonodajo, ki je prepovedovala diskriminacijo na podlagi spolne identitete in izražanja spola ter si pridobil nadimek “profesor proti politični korektnosti”. Zavračal je smernice univerze, ki so od zaposlenih zahtevale, da v stiku s transspolnimi študenti uporabljajo alternativne osebne zaimke. Ukrep, ki so ga podporniki pravic za transspolnih oseb pozdravili, je Peterson zavrnil in označil za vsiljevanje govora oziroma za “prisilni govor”. S knjigo 12 pravil za življenje – Protistrup za kaos pa se je Peterson izstrelil med zvezdnike. Leta 2019 pa je v Torontu dialoško spopadel tudi s samooklicanim kompliciranim marksistom, filozofskim zvezdnikom Slavojem Žižkom. V velikem dvoboju oziroma soočenju stoletja, kot so ga številni poimenovali, sta se tako zoperstavila liberalec in prvak sodobne desnice na eni ter komunist in zastavonoša levice na drugi strani.

Leta 2020 se je Peterson v Beogradu zdravil zaradi hude odvisnosti od benzodiazepinov, pred tem naj bi se zdravil tudi v Moskvi, kjer naj bi ga dali v umetno komo, so poročali mediji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje